Imbirowe ciasto z melasą i polewą imbirowo cytrynową – Kolejne fantastyczne ciasto do listy świątecznych wypieków skusiło mnie dużą ilością przypraw i prostotą wykonania. Bardzo smaczne, niesamowicie aromatyczne ciasto, które dołączy do kategorii pierników. Zawiera sporą porcję imbiru, dzięki temu jest delikatnie pikantne. Dodanie melasy sprawia, że ciasto ma interesujący, niespotykany smak, intensywniejszy kolor i jeszcze bardziej podkreślony smak przypraw. Ważną rolę odgrywa również polewa imbirowo – cytrynowa, która idealnie współgra z ciastem, tworząc wyborny duet. Dla mnie to ciasto jest rewelacyjne, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pycha i ten wspaniały zapach… bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis książeczki „Ciasta i torty” Anne Wilson).
Imbirowe ciasto z melasą i polewą imbirowo cytrynową
Składniki:
130g masła
1/2 szklanki melasy
1/2 szklanki miodu
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 jajka lekko ubite
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
3/4 szklanki mleka
Polewa:
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mielonego imbiru
30g roztopionego masła
2 łyżki mleka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
kandyzowana skórka cytrynowa lub imbir do dekoracji
1. Do rondla przełożyć masło, miód i melasę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem.
3. Lekko ubite jajka wymieszać z mlekiem.
4. Do mąki dodać roztopione masło z miodem oraz jajka z mlekiem, wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy 21x21cm lub 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia, następnie wyjąć z formy i zdjąć papier. Dobrze by było zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
Polewa:
6. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na polewę.
7. Następnie ustawić miskę z polewą nad gotującą się wodą, mieszając, aż masa będzie gładka, błyszcząca i bardziej płynna (jeśli polewa będzie bardzo płynna, odstawić ją na chwilę, aby przestygła i wtedy zgęstnieje).
8. Gotową polewę rozprowadzić na cieście najlepiej w dwóch porcjach. Najpierw jedną warstwę, a później drugą. Wierzch posypać kandyzowaną skórą cytrynową lub imbirem.
Udanych wypieków:)
na pewno:) smacznego!
postanowilam, ze wytrzymam 1 dzien w tej sciereczce :) pachnialo wczoraj nieziemsko jak pieklam, na pewno bedzie pyszne
można je jeść od razu, też jest smaczne,
pozdrawiam ciepło
a jak nie odstawie na 2 dni? mozna je jesc od razu czy nie bardzo?
witam,
chyba próbowałabym zastąpić ją miodem, ale oczywiście to trochę zmieni smak ciasta,
pozdrawiam
DZIEŃ DOBRY.
RÓWNIEŻ MAM MAŁE PYTANIE. NIE ZAWSZE MAM DOSTĘP DO MELASY.. (NIESTETY). CZY MOŻNA JĄ JAKOŚ ZASTĄPIĆ?
Witam
Dziekuje, pomine cukier i zobacze jaki wyjdzie, dam znac oczywiscie :), pozdrawiam cieplutko :)
Dzień dobry:)
można, choć może być troszkę za mało słodki,
pozdrawiam:)
Czy mozna w tym przepisie pominac te 3/4 szkl. cukru bo melasa i miod sa bardzo slodkie plus do tego slodka polewa? pozdrawiam serdecznie
Pyszniutko i świątecznie wygląda:). Pozdrawiam!
Urzeklo mnie to polaczenie smakow, zapisuje do zrobienia – nada sie jak znalazl na okres swiateczny :)
mnniam! az czuje juz zapach zblizajacych sie swiat! :)
buziaki ;*
wygląda pysznie :)
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Wygląda pięknie i smacznie!
Cudowne kawałki pysznego, aromatycznego ciasta. Pozdrowienia :)
cynamon,imbir i miód- kocham to! :) Czuję ten cudowny świąteczny zapach… Pozdrawiam :)