Czekoladowe ciasto z budyniem i orzechami w karmelu

Pyszne ciasto czekoladowe z kremowym nadzieniem zrobionym z budyniu śmietankowego i masła. Ciasto jest nasączone łatwym ponczem bez alkoholu, więc jest wilgotne i aromatyczne. Wierzch posypany jest orzechami wykąpanymi w karmelu:). Całość przepyszna i chrupiąca, nie można się oderwać. Pamiętajmy tylko, aby budyń i masło były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 252).

ciasto z budyniem

Czekoladowe ciasto z budyniem i orzechami w karmelu
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% połamanej na kawałki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Dr. Oetker
1,5 szklanki mleka
100g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
Wierzch:
100g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru

Ciasto:
1. Czekoladę roztopić na parze i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać czekoladę i wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.

4. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach na jednolite ciasto.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut (ciasto szybko się piecze). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie na pół (otrzymamy dwa placki).

Krem:
7. Budyń ugotować z 1,5 szklanki mleka (dobrze jest ugotować budyń dzień wcześniej) . Jak się zagotuje, potrzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Przykryć go folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

8. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu mieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (powstanie gęsta, niezbyt gładka masa).

Wierzch:
9. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i mieszając, lekko go skarmelizować. Dodać orzechy, wymieszać. Po około 30 sekundach masę przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie karmelową masę pokruszyć (można też poszatkować).

10. Składniki do nasączenia wymieszać.

11. Pierwszy placek nasączyć połową płynu, wyłożyć na niego połowę kremu i przykryć go drugim plackiem.

12. Drugi placek również nasączyć (można go nasączyć stroną, którą będziemy kładli na krem) i wyłożyć na niego resztę kremu. Wierzch posypać karmelowymi orzechami.

Udanych wypieków:)

ciasto z budyniem

Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do “Czekoladowe ciasto z budyniem i orzechami w karmelu”

  1. Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz! Życzę kolejnych wspaniałych wypieków i pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Ciasto rewelacyjne! Zrobiłam je z 1,5 porcji w blaszce 26×33 cm. Ciasto wyszło za niskie żeby je przekroić na 2 blaty ale to nie problem. Krem rzeczywiście po zrobieniu miał małe grudki. Biszkopt nasączyłam 1 porcją ponczu, rozsmarowałam krem i odstawiłam na noc, żeby dobrze przesiąkło. Następnego dnia rano wyłożyłam orzechy w karmelu a degustacja była wieczorem. Okazało się, że ciasto super nasiąkło, krem stał się aksamitny a orzechy wspaniałe dopełniają całości. Nie wyszło tak piękne jak na zdjęciu ale było pyszne, dlatego polecam je wszystkim. Pani Natalio, tworzy pani świetną stronę dzięki której wciąż rozwijam moje cukiernicze umiejętności i mogę zrobić coś pysznego dla mojej rodziny. Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Ładny placuszek lecz OKROPNIE słodki. Jak uwielbiam słodkości – tak w tym przypadku: samo ciasto czekoladowe (mimo gorzkiej czekolady) + cukier, dalej masa budyń bez cukru…plus cukier puder z masłem, dalej NASĄCZANIE wodą z cukrem, dalej CUKIER karmelizowany z orzeszkami – to zdecydowanie przerosło moją i tak ogromną tolerancję słodyczy :) jeden kawałek i dość.

      Odpowiedz
  3. Iwonaa: – przykro mi, że orzechy się nie udały, to dziwne że nie zastygły, mam nadzieję, że będzie smakowało,

    leattlekitchen – ciszę się, życzę smacznego,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Cukier z masłem trzeba rozstapiać na większym ogniu. Ja tak robię i zawsze wychodzi. Tylko trzeba pilnować by się nie spalił. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Właśnie zrobiłam to ciasto ale karmelizacja orzechów chyba nie wyszła tak, jak powinna ;/ Cukier z masłem podgrzewałam długo, jednak masa wyszła bardzo gęsta, a cukier nie chciał się rozpuścić. Dorzuciłam do tego orzechy, rozsmarowałam na papierze i czekałam. Masa nie stężała, cały czas orzechy były bardzo sypkie. Posypałam nimi ciasto, włożyłam do lodówki i zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że mimo tej wpadki ciasto będzie zjadliwe :)Jaki mogłam popełnić błąd przy karmelizacji?Proporcje dałam takie jak w przepisie. Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz