Czekoladowe ciasteczka – The Best

Czekoladowe ciasteczka – The Best – Bardzo, baaaaardzo czekoladowe ciasteczka, które są rewelacyjne. Delikatne, z zewnątrz kruche, a w środku mięciutkie, rozpływają się w ustach, są po prostu przepyszne. Najsmaczniejsze czekoladowe ciasteczka, jakie jadłam. Czekolada zawiera dużo minerałów, przeciwutleniaczy i wiele innych składników odżywczych, a co najważniejsze ma działanie relaksujące, więc zachęcam do wypróbowania tego świetnego przepisu i nie martwienia się o kalorie. Cieszmy się czekoladą, jej wspaniałym smakiem i aromatem!! :) (trochę zmodyfikowany przepis ze strony http://www.joyofbaking.com)

Czekoladowe ciasteczka - The Best

Czekoladowe ciasteczka – The Best
Składniki:
300g czekolady deserowej (użyłam gorzkiej 60% i dwóch mlecznych 35%)
220g mąki pszennej
2 łyżki dobrego ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
100g brązowego cukru
2 duże jajka (o tej samej temperaturze, co masło)
aromat waniliowy
100g grubo poszatkowanej czekolady deserowej lub groszków czekoladowych
100g poszatkowanych orzechów (dowolne)

1. Czekoladę 300g roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej (uważać, żeby nie przypalić), odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę i sól.

3. Miksować przez 3 minuty masło z cukrem. Stopniowo wlewać czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać kolejno jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować.

4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę.

5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec w temperaturze 170°C-180°C przez około 15 minut (piekłam na funkcji termoobieg w temp.170°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasteczka, aby trochę przestygły i dopiero w tedy przekładać, w przeciwnym razie mogą się połamać.

Udanych wypieków :)

Czekoladowe ciasteczka - The Best

Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do “Czekoladowe ciasteczka – The Best”

  1. Dałam 2 czekolady deserowe i jedna mleczna i ciasteczka były rewelacyjne, jeszcze bardziej czekoladowe i nie takie słodkie…:D poza tym nie dałam aromatu waniliowego i zamiast orzechów i kawałków czekolady dodałam płatki owsiane:) świetny przepis i jaki smak!

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka pyszne ! mocno czekoladowe , ja dodałam jeszcze migdały. Mój 4 letni Syn zwariował na ich punkcie , nie mówiąc o mężu ;-) naprawdę świetny przepis, a co najważniejsze udały się super chociaż kompletnie nie mam ręki do pieczenia:-) pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Ciasteczka już kiedyś robiłam, cieniutkie z migdałami.. pycha! Postanowiłam znowu zrobić a tu nie ma jajek! więc zrobiłam bez, są w piekarniku, rosną jak na drożdżach i chyba znowu będą pyszne!

    Odpowiedz
  4. W tym przepisie jest jakis blad chyba za malo maki i ciastka sie rozplywaja w jedno,ja dodalam troche wiecej maki i byly idealne i dodalam bial czekolade ,cukru mogla nie dawac bo i tak byly bardzo slodkie

    Odpowiedz
  5. Czy można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia? Niestety mam na nią uczulenie i bardzo źle się czuję po ciastach do których dodałam sody.. A ciasteczka wyglądają przepysznie, chciałabym je wypróbować :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz