Czekoladowe ciasteczka – The Best – Bardzo, baaaaardzo czekoladowe ciasteczka, które są rewelacyjne. Delikatne, z zewnątrz kruche, a w środku mięciutkie, rozpływają się w ustach, są po prostu przepyszne. Najsmaczniejsze czekoladowe ciasteczka, jakie jadłam. Czekolada zawiera dużo minerałów, przeciwutleniaczy i wiele innych składników odżywczych, a co najważniejsze ma działanie relaksujące, więc zachęcam do wypróbowania tego świetnego przepisu i nie martwienia się o kalorie. Cieszmy się czekoladą, jej wspaniałym smakiem i aromatem!! :) (trochę zmodyfikowany przepis ze strony http://www.joyofbaking.com)
Czekoladowe ciasteczka – The Best
Składniki:
300g czekolady deserowej (użyłam gorzkiej 60% i dwóch mlecznych 35%)
220g mąki pszennej
2 łyżki dobrego ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
100g brązowego cukru
2 duże jajka (o tej samej temperaturze, co masło)
aromat waniliowy
100g grubo poszatkowanej czekolady deserowej lub groszków czekoladowych
100g poszatkowanych orzechów (dowolne)
1. Czekoladę 300g roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej (uważać, żeby nie przypalić), odstawić do ostygnięcia.
2. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę i sól.
3. Miksować przez 3 minuty masło z cukrem. Stopniowo wlewać czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać kolejno jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować.
4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę.
5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec w temperaturze 170°C-180°C przez około 15 minut (piekłam na funkcji termoobieg w temp.170°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasteczka, aby trochę przestygły i dopiero w tedy przekładać, w przeciwnym razie mogą się połamać.
Udanych wypieków :)
ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Bardzo pyszne ciastka.. wlaśnie się zajadamy z mężem :)
super, ciesze się, że ciasteczka smakowały,
pozdrawiam serdecznie:)
Dałam 2 czekolady deserowe i jedna mleczna i ciasteczka były rewelacyjne, jeszcze bardziej czekoladowe i nie takie słodkie…:D poza tym nie dałam aromatu waniliowego i zamiast orzechów i kawałków czekolady dodałam płatki owsiane:) świetny przepis i jaki smak!
ogromnie się cieszę, że tak smakowały:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pyszne, mocno czekoladowe. Zrobilam bez cukru, sa idealne. Przed formowaniem wstawilam do lodowki. Pzd.
Ciasteczka pyszne ! mocno czekoladowe , ja dodałam jeszcze migdały. Mój 4 letni Syn zwariował na ich punkcie , nie mówiąc o mężu ;-) naprawdę świetny przepis, a co najważniejsze udały się super chociaż kompletnie nie mam ręki do pieczenia:-) pozdrawiam
tak, może Pani
pozdrawiam
Witam, czy mogę zastąpić cukier brązowy zwykłym? Pozdrawiam
trzymam kciuki, pozdrawiam:)
Ciasteczka już kiedyś robiłam, cieniutkie z migdałami.. pycha! Postanowiłam znowu zrobić a tu nie ma jajek! więc zrobiłam bez, są w piekarniku, rosną jak na drożdżach i chyba znowu będą pyszne!
W tym przepisie jest jakis blad chyba za malo maki i ciastka sie rozplywaja w jedno,ja dodalam troche wiecej maki i byly idealne i dodalam bial czekolade ,cukru mogla nie dawac bo i tak byly bardzo slodkie
myślę, że tak, może Pani użyć proszku do pieczenia,
pozdrawiam
Czy można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia? Niestety mam na nią uczulenie i bardzo źle się czuję po ciastach do których dodałam sody.. A ciasteczka wyglądają przepysznie, chciałabym je wypróbować :)
Ciastka pyszne! Najlepsze ciastka czekoladowe jakie jadłam !
Pozdrawiam :)