Czekoladowe ciasteczka – The Best

Czekoladowe ciasteczka – The Best – Bardzo, baaaaardzo czekoladowe ciasteczka, które są rewelacyjne. Delikatne, z zewnątrz kruche, a w środku mięciutkie, rozpływają się w ustach, są po prostu przepyszne. Najsmaczniejsze czekoladowe ciasteczka, jakie jadłam. Czekolada zawiera dużo minerałów, przeciwutleniaczy i wiele innych składników odżywczych, a co najważniejsze ma działanie relaksujące, więc zachęcam do wypróbowania tego świetnego przepisu i nie martwienia się o kalorie. Cieszmy się czekoladą, jej wspaniałym smakiem i aromatem!! :) (trochę zmodyfikowany przepis ze strony http://www.joyofbaking.com)

Czekoladowe ciasteczka - The Best

Czekoladowe ciasteczka – The Best
Składniki:
300g czekolady deserowej (użyłam gorzkiej 60% i dwóch mlecznych 35%)
220g mąki pszennej
2 łyżki dobrego ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
100g brązowego cukru
2 duże jajka (o tej samej temperaturze, co masło)
aromat waniliowy
100g grubo poszatkowanej czekolady deserowej lub groszków czekoladowych
100g poszatkowanych orzechów (dowolne)

1. Czekoladę 300g roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej (uważać, żeby nie przypalić), odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę i sól.

3. Miksować przez 3 minuty masło z cukrem. Stopniowo wlewać czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać kolejno jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować.

4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę.

5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec w temperaturze 170°C-180°C przez około 15 minut (piekłam na funkcji termoobieg w temp.170°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasteczka, aby trochę przestygły i dopiero w tedy przekładać, w przeciwnym razie mogą się połamać.

Udanych wypieków :)

Czekoladowe ciasteczka - The Best

Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do “Czekoladowe ciasteczka – The Best”

  1. Wyszły pyszne. Zrobiłam pół porcji, zamiast 100 g poszatkowanej czekolady i 100 g orzechów dałam 100 g poszatkowanej czekolady z orzechami laskowymi. Ciasteczka wyszły bardzo ładne, takie mięciutkie w środku i megaczekoladowe :)

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka obłędne, wytrawnoczekoladowy smak, idealne do wieczornej/porannej kawy. Nie miałam 3 tabliczek czekolady tylko dwie (mleczną i gorzką), wyszły idealnie średnio słodkie. Mazały mi się podczas lepienia kulek, więc wpakowałam masę do lodówki i po pół godzinie ulepiłam placuszki bez problemu. Przepis trafia na listę ulubionych. Dziękuję!

    Odpowiedz
  3. kulki do ułożenia na blasze muszą być naprawdę niewielkich rozmiarów, a między nimi trzeba zostawić dużo miejsca, w przeciwnym razie wyjdą gigantyczne połączone ze sobą ciacha.

    Odpowiedz
  4. „Ciasteczka” z ciasta ułożyłam dość ciasno na blaszce i wielkim zaskoczeniem dla mnie było to, że po wyjęciu z piekarnika na mojej blaszce zamiast gorących ciasteczek zobaczyłam gorące… ciasto! Po prostu ciasteczka zlały się w jedno. Ale w smaku przepyszne, bardzo intensywnie czekoladowe, naprawdę polecam (następnym razem muszę wcześniej wyjąć z piekarnika, bo trochę się przypaliło) ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz