Cynamonki

Cynamonki – Kolejny przepis na bardzo smaczne ciasteczka i bardzo szybkie w przygotowaniu. Cudownie pachną cynamonem i pięknie wyglądają. Podczas pieczenia delikatnie pękają, co dodaje im wyjątkowego uroku. Ciasteczka cudownie smakują cynamonowo-śmietankowo. Lubię je piec i jeść :) Polecam…

Cynamonki

Cynamonki
Składniki:
2 ¾ szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
aromat śmietankowy
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Masło ucierać z cukrem pudrem około 3 minut. Ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać parę kropli aromatu śmietankowego, dokładnie wymieszać. Dwie łyżki cukru zmieszać z cynamonem. Z ciasta formować kuleczki i obtaczać je w cynamonowej mieszance. Ciasteczka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170-180°C przez około 12-14 minut.
Udanych wypieków :)

Cynamonki

Print Friendly, PDF & Email

60 komentarzy do “Cynamonki”

  1. I tak pycha. Ja połowę poprzekrajałam i przełożyłam kremem waniliowym. Wyszły przepyszne! Te bez kremu też :)))) jutro czas na ciasteczka z syropem klonowym. :)

    Odpowiedz
  2. Witam,
    te ciasteczka są w konsystencji suche, takie piaskowe,
    cieszę się, że ciasteczka się udały, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Robiłam wczoraj i wyszły bardzo dobre. I takie, jak na zdjęciu, chociaż mi nie popękały. Czytam, że niektórym poopadały…hmmm….może masło nie było dobrze ubite?
    Mam tylko jedno pytanie- mi onewyszły w konsystencji podobne do babki (takie dość suche). Tak ma tak być czy je po prostu zbyt długo piekłam? (13min).

    Odpowiedz
  4. Witam bardzo serdecznie. Dziś upiekłam pyszne cynamonki. Jadłam jeszcze ciepłe, są obłędne. Niestety mimo zachowania bardzo dokładnych proporcji z przepisu, ciasteczka rozpłynęły się, tworząc poduszeczki. Nadal są niezwykle smaczne, ale kształtem nie przypominają tych na zdjęciu. Serdecznie pozdrawizo, bardzo dziękuje za tak pyszny i prosty przepis. Anna

    Odpowiedz
  5. Udały się :). Wyszło mi 20 sztuk, więc są dwa razy większe, niż w oryginalnym przepisie. Ale wyszły super. Pozdrawiam i dziękuję.

    Odpowiedz
  6. Witam,
    moje właśnie są w piekarniku, minęło 12 minut, a one surowe… A teraz czytam, że ma być około 40 sztuk! Ja natomiast, pod wpływem chyba Tłustego Czwartku, zrobiłam je za duże :). Mam nadzieję, że się udadzą, bo wyglądają cudnie! Pozdrawiam gorąco!

    Odpowiedz
  7. Witam:)
    Wygląda na to, że można dodać trochę więcej mąki, ale podczas pieczenia kuleczki trochę się spłaszczają, cieszę się że smakowały, dziękuję za komentarz,
    Pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  8. Cynamonki PRZEPYSZNE!
    Wyszły dwie tace – pierwszą ukryłam przed dziećmi w sypialni. Drugą już kończymy jeść (pół było cynamonowych, a pół posypałam tylko cukrem). Mam tylko pytanie. Moje „pierwsze” kuleczki podczas pieczenia zmieniły się w placuszki. Drugą partię upiekłam już w formie do mufinków – wyglądają i smakują cudownie. Czy dodałam za mało mąki? Proszę o podpowiedź bo będę je robiła co tydzień :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz