Cynamonki

Cynamonki – Kolejny przepis na bardzo smaczne ciasteczka i bardzo szybkie w przygotowaniu. Cudownie pachną cynamonem i pięknie wyglądają. Podczas pieczenia delikatnie pękają, co dodaje im wyjątkowego uroku. Ciasteczka cudownie smakują cynamonowo-śmietankowo. Lubię je piec i jeść :) Polecam…

Cynamonki

Cynamonki
Składniki:
2 ¾ szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
aromat śmietankowy
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Masło ucierać z cukrem pudrem około 3 minut. Ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać parę kropli aromatu śmietankowego, dokładnie wymieszać. Dwie łyżki cukru zmieszać z cynamonem. Z ciasta formować kuleczki i obtaczać je w cynamonowej mieszance. Ciasteczka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 12-14 minut.
Udanych wypieków :)

Cynamonki

Print Friendly, PDF & Email

60 komentarzy do wpisu „Cynamonki”

  1. Ładne i smaczne:) Dziś się o tym przekonałam:) Nawet mojemu dziecku spodobał się ten „cymanomowy” aromat:)
    I jestem pod wrażeniem błyskawicznego tempa wykonania tych ciasteczek:) Super przepis!
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Dziękuję. Znalazłam tu mnóstwo skarbów ,te wypieki tak smakowicie wyglądają, że będę tu często zaglądać. Właśnie biorę się za tiramisu:)

    Odpowiedz
  3. czas na cynamonki zobaczymy…buleczko w czwartek na kolacje przychodzi tesciowa pomoz mi ja zaskoczyc wiesz wlosi nie robia dobrych wypiekow mysle ze zwykle placki na sodzie bylyby dobre ale chce zablysnac jak bys mogla to podziel sie idea p.s. kolacja jest rybna jezeli to pomoze ci w wyborze. pozdrawiam goraco w zimny wieczor

    Odpowiedz
  4. napewno dostajesz same pochwaly za przepisy. ja takze sie pod nimi podpisuje. cynamonki sa wspaniale jak z twojej fotki a nawet ladniejsze. ja czekam na twoj pomysl na deser po kolacji milego powrotu z pracy

    Odpowiedz
  5. Dzień dobry:)
    już w domu, na szczęście korków nie było,
    z tymi pochwałami różnie bywa:) cieszę się że ciasteczka smakowały,
    cały dzień myślałam o deserze i tak na prawdę nie wiem, nawet pytałam znajomych,
    hmm… może tort pomarańczowy?
    http://www.malacukierenka.pl/pomaranczowy-tort-z-kremem-maslankowym.html
    Na pewno takiego nie jedli, jest lekki i smaczny, lub coś czekoladowego,
    bardzo trudno jest mi Pani doradzić,
    sama nie wiem co bym przygotowała

    Odpowiedz
  6. Cynamonki PRZEPYSZNE!
    Wyszły dwie tace – pierwszą ukryłam przed dziećmi w sypialni. Drugą już kończymy jeść (pół było cynamonowych, a pół posypałam tylko cukrem). Mam tylko pytanie. Moje „pierwsze” kuleczki podczas pieczenia zmieniły się w placuszki. Drugą partię upiekłam już w formie do mufinków – wyglądają i smakują cudownie. Czy dodałam za mało mąki? Proszę o podpowiedź bo będę je robiła co tydzień :)

    Odpowiedz
  7. Witam:)
    Wygląda na to, że można dodać trochę więcej mąki, ale podczas pieczenia kuleczki trochę się spłaszczają, cieszę się że smakowały, dziękuję za komentarz,
    Pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  8. Witam,
    moje właśnie są w piekarniku, minęło 12 minut, a one surowe… A teraz czytam, że ma być około 40 sztuk! Ja natomiast, pod wpływem chyba Tłustego Czwartku, zrobiłam je za duże :). Mam nadzieję, że się udadzą, bo wyglądają cudnie! Pozdrawiam gorąco!

    Odpowiedz
  9. Udały się :). Wyszło mi 20 sztuk, więc są dwa razy większe, niż w oryginalnym przepisie. Ale wyszły super. Pozdrawiam i dziękuję.

    Odpowiedz
  10. Witam bardzo serdecznie. Dziś upiekłam pyszne cynamonki. Jadłam jeszcze ciepłe, są obłędne. Niestety mimo zachowania bardzo dokładnych proporcji z przepisu, ciasteczka rozpłynęły się, tworząc poduszeczki. Nadal są niezwykle smaczne, ale kształtem nie przypominają tych na zdjęciu. Serdecznie pozdrawizo, bardzo dziękuje za tak pyszny i prosty przepis. Anna

    Odpowiedz
  11. Robiłam wczoraj i wyszły bardzo dobre. I takie, jak na zdjęciu, chociaż mi nie popękały. Czytam, że niektórym poopadały…hmmm….może masło nie było dobrze ubite?
    Mam tylko jedno pytanie- mi onewyszły w konsystencji podobne do babki (takie dość suche). Tak ma tak być czy je po prostu zbyt długo piekłam? (13min).

    Odpowiedz
  12. Witam,
    te ciasteczka są w konsystencji suche, takie piaskowe,
    cieszę się, że ciasteczka się udały, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  13. I tak pycha. Ja połowę poprzekrajałam i przełożyłam kremem waniliowym. Wyszły przepyszne! Te bez kremu też :)))) jutro czas na ciasteczka z syropem klonowym. :)

    Odpowiedz
  14. Dziś razem z córeczką piekłyśmy cynamonki. Są przepyszne, wyszły dokładnie takie jak na zdjęciu;-) Czekam teraz na powrót męża z pracy, bo on uwielbia słodkie, więc mam nadzieję, że zdamy egzamin;P Świetna strona z przepisami, ostatnio często tu zaglądam i zapewne będę nadal! Pozdrawiam;-)

    Odpowiedz
  15. Właśnie teraz piekę pierwsza blacha upieczona wyszło 46 ciasteczek i popękane .Mała Cukierenka jest Suuuperr! Ma fantastyczne przepisy i zawsze udane .Piekłam na urodziny wnuczki babeczki czekoladowe.Natomiast tydzień temu piekłam prawie wszystkie rodzaje owsiane ciasteczka został po nich smak.A co roku otej porze piekę ciastka i rozdaję w prezencie mikołajkowym .Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  16. Hejka ciasteczka wyszły super dodałam migdałowy smak paluszki lizać idę robić herbatke do ciasteczek mniam dzięki wielkie z reszta nie pierwszy raz…:) wszystkiego najlepszego mała cukierenko :) życzenia jeszcze zdążę ci złożyć … Mam dluuuga listę wypiekow pa

    Odpowiedz
  17. Wyszly super!!!!!! Popękały i sie nie rozlały !!!!! Zupełnie jak na zdjęciu! Dałam troszkę więcej maki niż w przepisie.

    Odpowiedz
  18. Właśnie się pieką, pięknie pachnie:) bardzo lubię Pani bloga, ma Pani bardzo fajne przepisy, łatwe i zawsze wychodzą pyszne:) pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz