Ciasto zebra kolorowa

Smaczna, prosta w przygotowaniu zebra kolorowa na oleju. Przypomina mi smak dzieciństwa, moja mama często robiła babki na oleju i kakaowe zebry. Moja wersja jest czerwono – różowa z cukrem wanilinowym. W środku jest miękka i wilgotna, ale proszę uważać, gdyż ciasto szybko się zsycha. Na drugi dzień przed podaniem można odciąć zeschnięte kawałki i w środku dalej będzie wilgotna i pyszna. Bardzo polecam i zapraszam na film:).

Ciasto zebra kolorowa
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)
220ml oleju
220ml oranżady (użyłam mirindy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
czerwony lub różowy barwnik spożywczy (możemy użyć dowolnego)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego

1. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

2. Następnie dodać żółtka i dalej ucierać mikserem, aż powstanie jednolita kremowa masa.

3. Do jajecznej masy stopniowo dodawać oranżadę i delikatnie mieszać łyżką lub szpatułką. Dodać proszek, sól i wlać powoli olej. Mąkę dodać w 2-3 partiach i delikatnie wymieszać łyżką.

4. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać mąkę ziemniaczaną, a do drugiej barwnik spożywczy (barwnik najpierw proszę rozmieszać w 1 łyżce ciasta, dzięki temu szybciej wymiesza się z pozostałym ciastem).

5. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto nakładać na sam środek, na przemian (zobacz film). Raz jasne, raz czerwone, tak do wyczerpania ciasta.

6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia i ostrożnie wyjąć z blaszki. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

zebra kolorowa

Print Friendly, PDF & Email

27 komentarzy do “Ciasto zebra kolorowa”

  1. Zrobiłam razem z dziećmi: to była super zabawa i jeszcze chętniej go zjedli! Lubię tę stronę, dlatego, że przepisy są proste i łatwe do wykonania, a ja je często robię razem z dziećmi! :-) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję

    Odpowiedz
  2. na termoobiegu proszę piec w 160oC, też przez około 60 minut, jakby z wierzchu za bardzo się przypiekała proszę nakryć ją folią aluminiową, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Cudowne są Twoje wypiek! Zawsze z nich korzystam. Mam pytanie odnośnie pieczenia z termoobiegiem. Na ile nastawić i jak długo piec? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. zamiast mąki ziemniaczanej można dodać myślę 3 łyżki kisielu, a druga część bez barwnika, pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. A ja mam pytanie czy zamiast tych barwników do ślicznej zebry można dodać kisiel a jeśli tak to ile. Wygląda bardzo apetycznie no i oczywiście pięknie ale nie lubię barwników.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz