Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi – Przepyszne, proste ciasto z dużą ilością prażonego słonecznika i masy kajmakowej. Aromatyczne, bardzo słodkie, dosyć ciężkie, ale wszystko ze sobą dobrze współgra i smakuje wyśmienicie. Takie ciasto dla prawdziwych łasuchów. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Agnieszki Pietrzykowskiej z Gdyni, której bardzo dziękuję za kolejny przepis. Polecam…
Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
160g cukru pudru
1 szklanka mąki
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Do nasączenia:
1/2 szklanki słabej kawy
Nadzienie:
3/4 kostki masła
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
400g pestek słonecznika
Krem:
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
4-5 łyżek masy krówkowej do polania wierzchu ciasta (niekoniecznie)
Ciasto:
1. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
2. Do drugiej miski wbić jajka i dodać cukier, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut, aż masa będzie puszysta i biaława.
3. Następnie do puszystej masy dodać olej, aromat i wymieszać krótko łyżką. Dodać mąkę i wymieszać łyżką lub mikserem ustawionym na najniższe obroty.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24-25cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na góra-dół 180°C). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
5. Ciasto przekroić w poziomie na dwa placki.
Nadzienie:
6. Na suchej patelni uprażyć delikatnie słonecznik (będzie ładnie pachniał i trochę się przyrumieni).
7. Resztę składników na nadzienie przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować (od czasu do czasu zamieszać). Wsypać słonecznik, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
8. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 5-6 minut). Następnie dodać masę z puszki w temperaturze pokojowej i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty, aż masa będzie gładka.
9. Krążki ciasta nasączyć równomiernie kawą.
10. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć 1/4 kremu, na wierzchu ułożyć połowę słonecznika. Drugi kawałek ciasta posmarować 1/4 kremu i kremem do dołu położyć na wierzchu pierwszego placka (warstwa słonecznika będzie między warstwami kremu).
11. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta i równomiernie położyć pozostały słonecznik. Jeśli mamy jeszcze trochę masy krówkowej, to należy ją podgrzać i następnie polać nią ciasto (gdyby masa była gęsta, to proszę ją rozrobić z kilkoma łyżkami mleka).
12. Ciasto najlepiej odstawić na całą noc. Jeśli przechowujemy je w lodówce, to 45-60 minut przed podaniem wyciągnijmy je z lodówki, będzie smaczniejsze.
Udanych wypieków:)
nadzienie to słonecznik – punkt 6 i 7,
a jak dalej postępować opisane, punkt 10 i 11:
10. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć 1/4 kremu, na wierzchu ułożyć połowę słonecznika. Drugi kawałek ciasta posmarować 1/4 kremu i kremem do dołu położyć na wierzchu pierwszego placka (warstwa słonecznika będzie między warstwami kremu).
pozdrawiam ciepło
Mam pytanie. w przepisie występuje nadzienie i krem. ale w dalszej części przepisu pisze Pani aby ciasto smarować tylko warstwami kremu. co w takim razie robimy z nadzieniem?
Wszystko ok tylko straszliwie słodkie zdecydowanie mniej cukru tak do ciasta jak i do słonecznika
bardzo miło mi to słyszeć, dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam! Wyszło przepysznie :) Dziękuję za fajny pomysł. Tak w ogóle to gratuluję pięknego bloga. Zajrzałam przedwczoraj pierwszy raz, a dzisiaj już robię kolejny przepis :)
Jeśli nie mamy czasu ani ochoty piec to uważam, że to dobry pomysł, nic na siłę,
pozdrawiam ciepło
Ciacho wygląda super, ale zastanawiam się czy można skrócić jego okres przygotowania kupując gotowe spody tortowe? Co Pani o tym myśli
tak, takim gotowanym w puszce przez około 3 godziny,
pozdrawiam ciepło
Witam,
czy masę krówkową mogę zastąpić gotowanym mleczkiem skondensowanym?
cieszę się, że smakowało
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Wlasnie sprobowalam tego ciasta – jest oblednie pyszne. Ciesze sie ze znalazlam na nie przepis. Bedzie smakowalo wszystkim na pewno.
użyłam puszki 400g
pozdrawiam
a 1 puszka masy krówkowej to ile to?? 400 ml?
Zrobiłam i polecam! Bardzo smaczne:)
Ten słonecznik mnie zafascynował :)