Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi

Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi – Przepyszne, proste ciasto z dużą ilością prażonego słonecznika i masy kajmakowej. Aromatyczne, bardzo słodkie, dosyć ciężkie, ale wszystko ze sobą dobrze współgra i smakuje wyśmienicie. Takie ciasto dla prawdziwych łasuchów. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Agnieszki Pietrzykowskiej z Gdyni, której bardzo dziękuję za kolejny przepis. Polecam…

Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi

Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
160g cukru pudru
1 szklanka mąki
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Do nasączenia:
1/2 szklanki słabej kawy
Nadzienie:
3/4 kostki masła
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
400g pestek słonecznika
Krem:
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
4-5 łyżek masy krówkowej do polania wierzchu ciasta (niekoniecznie)

Ciasto:
1. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.

2. Do drugiej miski wbić jajka i dodać cukier, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut, aż masa będzie puszysta i biaława.

3. Następnie do puszystej masy dodać olej, aromat i wymieszać krótko łyżką. Dodać mąkę i wymieszać łyżką lub mikserem ustawionym na najniższe obroty.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24-25cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na góra-dół 180°C). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Ciasto przekroić w poziomie na dwa placki.

Nadzienie:
6. Na suchej patelni uprażyć delikatnie słonecznik (będzie ładnie pachniał i trochę się przyrumieni).

7. Resztę składników na nadzienie przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować (od czasu do czasu zamieszać). Wsypać słonecznik, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:
8. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 5-6 minut). Następnie dodać masę z puszki w temperaturze pokojowej i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty, aż masa będzie gładka.

9. Krążki ciasta nasączyć równomiernie kawą.

10. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć 1/4 kremu, na wierzchu ułożyć połowę słonecznika. Drugi kawałek ciasta posmarować 1/4 kremu i kremem do dołu położyć na wierzchu pierwszego placka (warstwa słonecznika będzie między warstwami kremu).

11. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta i równomiernie położyć pozostały słonecznik. Jeśli mamy jeszcze trochę masy krówkowej, to należy ją podgrzać i następnie polać nią ciasto (gdyby masa była gęsta, to proszę ją rozrobić z kilkoma łyżkami mleka).

12. Ciasto najlepiej odstawić na całą noc. Jeśli przechowujemy je w lodówce, to 45-60 minut przed podaniem wyciągnijmy je z lodówki, będzie smaczniejsze.

Udanych wypieków:)

Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi

Print Friendly, PDF & Email

40 komentarzy do “Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi”

  1. Chciałabym bardzo zrobić to ciacho, ale zastanawiam się jakby tu zmienić krem, żeby nie był na maśle, tylko troszkę lżejszy… Ma Pani może jakiś pomysł? Budyń czy gotowy krem z paczki (chociaż wolałabym nie)… Proszę o pomoc:)

    Odpowiedz
  2. Robiłam jeden raz to ciasto i wszystkim smakowało. Będę musiała je powtórzyć, bo naprawdę smak niepowtarzalny. Ale ja dostałam go pod nazwą Snikers, bo podobny smak do tego batonika :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz