Ciasto kruche z orzechami

Ciasto kruche z orzechami – Rewelacyjnie smaczne ciasto. Kruche, z powidłami śliwkowymi, z kakao i bezą orzechową. Wszystko świetnie do siebie pasuje i sprawia, że na jednym kawałku się nie skończy. Ciasto ładnie pachnie i smakowicie wygląda, ale przy krojeniu trochę się kruszy. Po wyjęciu z piekarnika beza może nieco opaść. Przepis z książki Ciasta siostry Anieli.

Ciasto kruche z orzechami

Ciasto kruche z orzechami
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżeczki kakao
4-5 łyżeczek powideł śliwkowych
250g schłodzonej margaryny lub masła
Masa orzechowa:
4 białka
4/5 szklanki cukru
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao.

3. Ciemne ciasto i jedno jasne włożyć do zamrażalnika na 45 minut. Pozostałym jasnym ciastem wyłożyć blaszkę 23x23cm (można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać delikatnie mąką) i włożyć na 45 minut do lodówki.

Ciasto kruche z orzechami

4. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i wierzch posmarować powidłami śliwkowymi. Ciemne ciasto zestarzeć na tarce, na grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na powidłach.

Masa orzechowa:
5. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca. Wsypać poszatkowane orzechy i delikatnie wymieszać.

6. Na ciemne ciasto równomiernie rozłożyć masę orzechową, a na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na funkcji góra-dół i piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Ciasto kruche z orzechami

Print Friendly, PDF & Email

41 komentarzy do “Ciasto kruche z orzechami”

  1. Ja do ubijania białek dodaje jeszcze trochę mąki ziemniaczanej która nadaje sprężystość i piana nie opada, tworząc grubą warstwę pierzynki.

    Odpowiedz
  2. myślę, że tak tylko spód ciasta proszę posypać bułką tartą lub zmielonymi herbatnikami, same śliwki też bym zagęściła trochę mąką, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Cudowne ciasto, jestem w nim zakochana. Jest to miłość piękna i czysta:-D. Wypróbowałam już wiele Twoich przepisòw Natalio, którymi jestem zachwycona ja, mój partner i przyjaciele. Jednak tego cuda nie oddam nikomu,jest tylko moje. Najlepsze. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz