Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami – Zapraszam na pyszne ciasto z masą krówkową, krakersami i kremem kakaowym. Jest ciekawe w smaku, proste w przygotowaniu i wygląda apetycznie. Krakersy dodają odrobinę słonego posmaku i środek jest delikatnie chrupiący. Aby smaki dobrze się przegryzły, ciasto powinno przez noc postać w lodówce. Proszę pamiętać, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
170g cukru
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki kakao bez cukru
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
około 180ml wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Nadzienie:
około 500g masy krówkowej z puszki w temperaturze pokojowej
250g masła w temperaturze pokojowej
około 280-300g krakersów
Wierzch:
500ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 fix do śmietany
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypania
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką (patrz FILM).
4. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na wierzch jajecznej masy, wymieszać szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia (papier proszę włożyć z powrotem do blaszki), z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce.
Krem:
8. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać masę krówkową. Po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem (patrz FILM).
9. Na nasączony biszkopt w blaszce wyłożyć dwie łyżki kremu wyrównać, ułożyć 1. warstwę krakersów i posmarować je 2 łyżkami kremu. Ułożyć 2. warstwę krakersów i znów posmarować je kremem. Ułożyć 3. warstwę krakersów i posmarować je pozostałym kremem. Na wierzchu położyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem.
Wierzch:
10. Śmietankę kremówkę ubić z kakao, cukrem pudrem, fixem i cukrem wanilinowym. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową tylką (użyłam Wilton A1) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki.
Ciasto posypać wiórkami czekolady i wstawić na całą noc do lodówki.
11. Dobrze schłodzone ciasto podawać pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków :)
Ciasto super, na pewno dp powtórki . Proste , lekkie , ciekawe. Jedyna moja modyfikacja na raz następny to dam 2 warstwy krakersów zamiast 3 bo było troszkę mało czuć tej pysznej masy pomiędzy. Pewnie to dlatego że miałam większą blaszkę 😁Przepis będzie wykorzystywany jeszcze nie raz. Dziękuję.
Ciasto bardzo smaczne-dobór smaków doskonały. Ja zrobiłam dwie warstwy krakersów, bo na trzecią nie starczyło mi masy. Zastanawiam się czy następnym razem zrobić jej więcej, czy też może to kwestia wprawy.
Witam.W jakim celu do biszkopty dajemy olej…? Dziękuję.
żeby ciasto było bardziej wilgotne i dłużej trzymało świeżość, pozdrawiam
Witam
Czy mogę dodać masę krówkowa o smaku kukułki ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam czy krakersy mogę zastąpić herbatnikami??? Czy któraś z Was tak robiła??? Z jaką wersja są lepsze?? Herbatniki czy krakersy??