Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką

Piękna babka drożdżowa z czekoladą i apetyczną kruszonką. Puszysta, aromatyczna i co najważniejsze bardzo smaczna. Dostała dużo komplementów za smak i wygląd. Podczas pieczenia ładnie pachniało w domu. Jest z nią trochę zachodu i wymaga sporo czasu, ponieważ dobrze musimy wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrośnie, ale uważam że warto. Wyśmienita na śniadanie do kawy z mlekiem:). Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony
marthastewart.com).

Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką 1

Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko, 1 białko
3 szklanki mąki
szczypta soli
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Nadzienie:
200g czekolady
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
3-4 łyżki zimnego masła

Ciasto:
1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.

2. Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.

3. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość).

Nadzienie:
4. Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).

Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką 2

6. Z ciasta uformować literkę U, jak na zdjęciu powyżej, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka:
7. Wymieszać razem cukier i mąkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.

8. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry.

Udanych wypieków:)

Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką 3

Print Friendly, PDF & Email

59 komentarzy do “Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką”

  1. Ciasto zrobione i połowy nie ma.
    Jest delikatne, puszyste takie jakie robi moja Babcia.
    Synek podziękował że takie mu pyszne ciasto zrobiłam na podwieczorek .:)
    A ja po raz kolejny dziękuje za inspiracje i odwagę podjęcie tematu drożdżowego.
    Na pewno będę wracać do tego przepisu.

    Odpowiedz
  2. Jak zwykle latwo, szybko, przyjemnie ,smacznie ;)
    Doczekam sie moze jakiejs chalki slodkiej/polslodkiej u Ciebie? Bo na pewno bedzie genialna :)
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Dzisiaj poczułam ogromna potrzebę przebywania w kuchni a dokładnie w rejonach piekarnika ;) Zrobiłam drożdżowe babeczki po czym wzięłam się za to ciasto. Troszkę zmodyfikowałam bo miałam nadmiar nutelli która posłużyła za klasyczną czekoladę do tego mielone orzechy laskowe .Ciasto świetnie się formowało i cudownie wyrosło. Jest po prostu piękne (aż trudno uwierzyć że to moje dzieło)Smakuje nieziemsko lekkie puszyste IDEALNE!!!! pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe przepisy

    Odpowiedz
  4. Ogromnie mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało i się udało,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. Wspanialy przepis! Przepyszne ciasto! Pieklam juz wiele razy, z mala modyfikacja- zamiast kruszonki, posmarowane bialkiem i obsypane np. Migdalami, orzechami i czym tylko dusza zapragnie!:-) Wszystkie Pani przepisy sa trafione i swietnie opisane! Serdecznie pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Dzisiaj zrobiłam z modyfikacjami w nadzieniu – dałam mniej czekolady, zero cukry a dodałam dużo zmielonych i uprażonych migdałów i orzechów laskowych. Dałam 20g drożdży i ciasto wyszło rewelacyjne! Wysokie, nie za słodkie, puszyste, palce lizać :)

    Odpowiedz
  7. Skoro po zwinięciu prostokąta o boku 30 cm powstały wałek będzie miał też 30 cm długości, to jestem ciekaw jak nagle mamy mieć U które będzie miało 30 cm wysokości (czyli de facto ponad 60 cm długości).

    Odpowiedz
  8. Nie wiem dlaczego ciasto wyszło mi bardzo twarde ;c jakieś pomysły?
    W smaku bardzo dobre, ale trzeba było je odgrzewać w mikrofali, żeby nie połamać zębów. :(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz