Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi – Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzechami. Maślane, z dodatkiem miodu, podczas pieczenia ładnie pachną. Stanowią świetną przekąskę w jesienne chłodne dni. Do ciasteczek dodałam białej czekolady i tak też jest w oryginalnym przepisie, ale uważam, że będą świetnie smakowały również z mleczną lub gorzką czekoladą. Polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z magazynu „Kuchnia” nr 11/2012 – w tym numerze znajdziecie dużo fajnych przepisów na słodkości).
Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi
Składniki:
250g masła
4 łyżki miodu
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka drobnych płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
1/2 łyżeczki cynamonu
100g grubo pokrojonych orzechów włoskich
12 kostek czekolady (możemy użyć dowolnej białej lub gorzkiej, ja dodałam białej czekolady)
1. Do rondelka włożyć masło, cukier i miód. Podgrzewać, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać do połączenia składników, następnie odstawić na 15 minut do ostygnięcia.
2. Czekoladę grubo pokroić.
3. Wymieszać razem mąkę, płatki, cynamon i orzechy. Wlać roztopione masło z miodem i wymieszać łyżką. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać.
4. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez około 30 minut, aż ciasto się przybrązowi. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
Ale pyszna propozycja:) czy ciastka mogą leżakować ?
tak do tygodnia jak najbardziej, pozdrawiam
myślę, że tak, można nakładać łyżką na blaszkę, pozdrawiam
Czy mogłabym zrobić z nich klasyczne „okrągłe” ciasteczka?