Ciastka kokosowe z polewą karmelową – Rewelacyjne ciastka kokosowe z bardzo smaczną polewą. Słodkie, kruche i dzięki polewie fantastyczne w smaku. Kokosowe, podpieczone ciasto i karmelowa, ciemna polewa idealnie do siebie pasują. Nie mogłam się od nich oderwać:). Do tego ładnie pachną i są proste w przygotowaniu oraz szybkie. Proszę tylko uważać, żeby nie przypalić polewy podczas pieczenia, dosyć szybko brązowieje. Bardzo polecam, u mnie dzisiaj będzie powtórka (przepis trochę zmodyfikowałam, dodając mniej masła, magazyn „Kuchnia” 11/2012 ).
Ciastka kokosowe z polewą karmelową
Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
110g masła
Polewa:
2 łyżki miodu, trochę kopiaste
90g masła
400g skondensowanego słodzonego mleka
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół.
Kruche ciasto:
2. Masło roztopić i wymieszać razem wszystkie składniki na ciasto (powstaną sypkie okruchy).
3. Blaszkę o wymiarach 20x30cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi papieru powinny wystawać poza formę.
4. Wymieszane składniki na ciasto przekładamy do blaszki, równomiernie rozprowadzamy i dobrze dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Polewa:
5. Masło roztopić. Wszystkie składniki na polewą przełożyć do rondelka z grubym dnem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu przez około 7 minut, mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje.
6. Polewę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie i blaszkę wstawić do piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy, aż polewa zbrązowieje (trzeba obserwować, żeby nie przypalić, moje ciastka wyszły dosyć ciemne).
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie nożem trochę nacinamy ciasto, zaznaczając porcje, będzie nam wtedy łatwiej je pokroić (ponieważ polewa stwardnieje). Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia na 2-3 godziny.
Udanych wypieków:)
PRZEPYSZNE!!! moja córka nie może się od nich oderwać… zero pracy a efekt powalający – jak zawsze… pozdrawiam
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
witam ja dodalam zamiast pol szklanki kokosu to pol szklanki orzechow wloskich mielonych pyszne wyszlo pozd
myślę, że można dodać,
pozdrawiam
Można zamiast mąki tortowej dodać mąkę kurpiowską.?
przykro mi że się przypaliło, ale cieszę się, że smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
oczywiście przypaliłam masę karmelową, ale i tak były pyszne, wszystkie zjedzone :) bardzo w moim guście i smaku, pozdrawiam !
czekam na zapowiedziany tort kokosowy… mmmm :)
cieszę się, że smakowały,
dziękuję za komenatrz,
pozdrawiam ciepło
własnie upiekłam :) pyszne
bardzo słodkie
ale synus powiedział
niezla wyżerka
u mnie też były bąble, ale jak polewa ostygła to się wyrównała i ja moje ciastka trochę przetrzymałam w piekarniku, dlatego takie ciemno brązowe,
cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam ciepło
Kompletnie przepisu nie polecam, to co się stało z polewą w piekarniku to jakaś masakra : /
tak, jest pyszne, serdecznie polcam! mimo, ze moje wygladalo zupelnie inaczej niz to na zdjeciu :))) (jasniejsze i na mleku porobily sie male bable, wiec polewa sie bardziej pofalowala…) :)
też myślałam o sezamie, będzie pysznie:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Moja polewa nie do końca chciała zgęstnieć ale i tak było pyszne! Mąż zażyczył sobie żebym następnym razem dodała sezamu ;)
Wyglądają niezwykle kusząco :)
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam ciepło i smacznego!