Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą – Dzisiaj zapraszam na smaczne, zdrowe ciasteczka na mące pełnoziarnistej z dodatkiem gorzkiej czekolady. Odrobinę pachną wanilią i czekoladą. Ładnie rosną i w środku są miękkie. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Noble Pig)

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego i jeśli wolimy słodsze możemy dodać trochę więcej cukru)
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
150g poszatkowanej gorzkiej czekolady

1. Mąkę wymieszać z sodą i solą.

2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki się połączą.

3. Dodać aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie, krótko wymieszać (powstanie gęsta masa). Dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać (można rękoma).

4. Z ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachować odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180-190°C).

Udanych wypieków:)

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

53 komentarze do “Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą”

  1. Mam pytanie, czy mozna do tych ciasteczek uzyc maki pelnoziarnistej razowej …
    dziekuje i pozdrawiam serdecznie ☆☆☆

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka za każdym razem wychodzą! … a robiłam je już ze 4 razy. Wysyłam ten przepis koleżankom, bo jak próbują to są zachwycone! Ciastka robi się banalnie szybko :) można kombinować z dodatkami. Robiłam z gorzką czekoladą i uprażonymi płatkami owsianymi, kolejne były z żurawiną i orzeszkami ziemnymi, dodając aromat arakowy, migdałowy, waniliowy na zmianę można zadziwiać ich smakiem :) najlepsze ciastka…! i do tego „zdrowe”jak na słodycze. Uwielbiam je! <3

    Odpowiedz
  3. Witam mam 14 lat i dzisiaj upiekłem te ciastka z pięcioletnim bratem.
    Dodałem czekolady, migdałów i orzechów laskowych. Wyszły świetnie, są pyszne i właśnie z rodziną zajadamy się nimi. Dziękuję za ten przepis. :)

    Odpowiedz
  4. Ciasteczka wyszły rewelacyjne a jak pachnialy jak mama przyszła do domu juz wyczula ze BD cos przepysznego dziękuje za kolejny wspaniały przepis idzie do mojej kolekci

    Odpowiedz
  5. Dzisiaj przetestowalam te pyszne ciasteczka, sa super do kawki.Zamiast sody, ktorej nie lubie dalam proszek do pieczenia i tez wyrosly.Szczerze mowiac zawsze sode zastepuje proszkiem i wszystko wychodzi.
    Dziekuje za fajny przepis:) ☆☆☆pozdrawiam☆☆☆

    Odpowiedz

Dodaj komentarz