Rewelacyjne, bardzo smaczne, pożywne ciasteczka. Z mąki razowej, z dużą ilością czekolady i ulubionymi bakaliami. Uważam, że przepis jest ciekawy. Pierwszy raz przygotowywałam ciasteczka, przy których ucierałam roztopione masło. Myślę, że dzięki temu ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Bardzo polecam, ciasteczka są pyszne i sycące (zmodyfikowany przepis ze strony cookingchanneltv).
Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i bakaliami
Składniki na około 25 sporych ciastek:
200g masła
340g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka sody
60g cukru
100g jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 żółtko
30g mleka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
200g poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych
100g poszatkowanych dowolnych bakalii (ja dodałam daktyle)
1. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
2. Wymieszać razem mąkę, sodę i sól.
3. W drugiej misce jajko, żółtko, mleko i aromat rozmieszać widelcem.
4. Do ostygniętego masła dodać oba cukry i ucierać mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty.
5. Do masła, ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajeczną masę, ucierać przez około 30 sekund, aż składniki dobrze się połączą.
6. Następnie dodać mąkę, krótko wymieszać mikserem. Dodać czekoladę i bakalie, odstawić mikser i wymieszać rękoma. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
7. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Zachować między ciasteczkami odstępy. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Nawet takiej niewprawionej kucharce jak ja ciasteczka wyszly swietnie. Pycha! Dzieki za przepis!P.S. Nastepnym razem dodam odrobine mniej cukru i gorzka czekolade.
zrobiłam je ale zamiast bakali dodałam żurawinę :) i polałam roztopioną czekoladą.. wyszły pyszne :) Polecam!!!
Szybkie oraz łatwe w przygotowaniu, a do tego obłędne w smaku :)
spokojnie przez tydzień,
pozdrawiam
Wyszly super Jak dlugo mozna je trzymac w metalowej puszce ?
mmm… ciasteczka muszą być obłędnie pyszne ;)
Uwielbiam takie domowe ciasteczka ;) A jeszcze z czekoladą… pychotka ;)
Zapisuję kolejny przepis, wypróbuję niedługo ;)
naczynia są z Nanu Nana
pozdrawiam
bardzo ładne ciasteczka, filiżanka przeurocza! :)
Pełnoziarniste? Uwielbiam! <3
Cześć :) Podglądam od dawna i ślinka zawsze leci jak widzę te Twoje pyszności…
Czy mogę zapytać skąd ten kubeczek i spodek z pierwszego zdjęcia ?
cudne ciasteczka a kropeczkowa zastawa jeszcze cudniejsza :)
smacznie wyglądają, lubię takie:)