Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC – Rewelacyjne ciasteczka owsiane z kokosem i miodem. Przepyszne, maślane ciasteczka delikatnie chrupiące, pożywne i bardzo smaczne. Fantastycznie pachną miodem, karmelem i masłem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a chyba nie jadłam lepszych. W przepisie nie ma jajek, dlatego ciasteczka zachowują długo świeżość i smak, po pewnym czasie troszkę twardnieją, ale i tak są niesamowicie smaczne. Ciasteczka posiadają również swoją historię, nazywane są ANZAC BISCUITS i podobno były pieczone przez gospodynie podczas I wojny światowej dla żołnierzy z Nowej Zelandii oraz Australii. Wysyłane były w paczkach z żywnością, a ich nazwa ANZAC to skrót od „Australia and New Zealand Army Corps”. Ciasteczka były w paczkach dzięki temu, że są chrupiące i mogą być długo przechowywane, a nic nie tracą na smaku. Bardzo polecam… (przepis z książki „Baking a Commonsense Guide” Murdoch Books Australia).
Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC
Składniki:
130g mąki
150g cukru
100g płatków owsianych górskich
100g wiórków kokosowych
130g masła
90g miodu (najlepiej gryczanego)
1/2 łyżeczki sody
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe.
2. Miód oraz posiekane masło włożyć do rondelka i podgrzewać na ogniu, mieszając, aż się roztopią i połączą w gładką masę. Zdjąć z ognia.
3. Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody i bardzo szybko dodać do ciepłego miodu z masłem (mieszanka się zapieni). Następnie dodać mieszankę z sodą do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką.
4. Z ciasta formować niewielkie kuleczki (przez chwilę ściskając ciasto w dłoni, bo jest dosyć sypkie), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać, formując okrągłe ciasteczka.
5. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 13-14 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim je przełożymy, aby troszkę stwardniały.
Udanych wypieków:)
brzmi super, przepysznie, pozdrawiam serdecznie
ja zrobiłam wersje dla mojego dziecka, które jest na diecie bezglutenowej i bez cukrowej make pszenną zastąpiłam mąką gryczaną a cukier syropem z agawy i bananem dodałam żurawinę i daktyle i czekoladę dla diabetyków są przepyszne
przykro mi, że się nie udały, ale dobrze że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Smak ciastek przepyszny. Niestety nie wyszły mi ciastka, wszystko zlało się w jedną część, nie mniej jednak to co upiekłam było baaardzo smaczne. PS Już doczytałam, że najprawdopodobniej powinnam dodać więcej mąki. Pozdrawiam
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
CIASTECZKA WYSZLY PYSZNE DALAM POLOWE CUKRU ALE W ZAMIAN DODALAM CUKIER WANILIOWY DODALAM JESZCZE PESTKI DYNI I JEDNO ZOLTKO UROSLY SUPER A JESLI KOMUS TO ULATWI TO JA ROBILAM W ROBOCIE KUCHENNYM I SUPER SIE ZMIESZALY SKLADNIKI PRZEPIS EXSTRA
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Witam
Ciasteczkan super! Zamiast wiórków kokosowych (akurat nie miałam) dodałam sezam. Wyszły wypasione zniknęły w 10 minut :)
Tzn smakowo wyszły bardzo dobre :). Zastanawiam się czy problem nie leży w moim starym piekarniku. W każdym razie będę dalej próbować bo te ciasteczka są tego warte.
Pozdrawiam
Mnie nie wyszły takie tłuste ani razu, przykro mi że się nie udały, pozdrawiam
Witam,
Ciasteczka wyszły strasznie słodkie i bardzo tłuste. Z nadmiaru tłuszczu nie były kruche. Są tłuste w dotyku. Robiłam je pierwszy raz więc wszystkiego dodałam wg przepisu. Czy one wychodzą takie tłuste? czy należy dać mniej masła niż zostało to podane w przepisie?
cukier jest zbedny w tych ciasteczkach. miod dodaje mega slodkosci. cukier zupelnie tu niepotrzebny. ale ciacha super
Ogromnie się cieszę, życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam ciepło
Ciastka są po prostu przepyszne. Robiłam już 2 razy i mimo, że za pierwszym razem ciasto wyszło lepiące i ciastka nie było chrupiące takie jak powinny, to i tak zrobiłam drugi raz, tylko dosypałam ciut mąki. Mniam…
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie