Restaurant Week Wrocław Wiosna 2016

W kwietniu odbył się Festiwal Najlepszych Restauracji RESTAURANT WEEK. Jest to wydarzenie, w którym uczestniczą wybrane restauracje w największych polskich miastach. W ramach festiwalu restauracje mają specjalnie skomponowane popisowe menu: przystawka, danie główne, deser. Cena takiego menu jest przystępna i stała, jednakowa dla każdej restauracji. Dlatego podczas festiwalu możemy spróbować pysznego jedzenia w restauracjach, w których raczej na co dzień nie jadamy. Podczas festiwalu można również głosować i oceniać restauracje, po zakończonym festiwalu wybierana jest najlepsza. W wiosennym wydaniu RESTAURANT WEEK we Wrocławiu wygrała restauracja ALYKI, a jedną z nagród był tort przygotowany przeze mnie :). Ogromnie się cieszę, ponieważ tort się spodobał i podobno był pyszny. W ramach festiwalu organizowane były również warsztaty, wykłady i spotkania. Udało mi się przygotować z tego wydarzenia krótki FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Restaurant Week Wrocławfot. Jerzy Wypych


Warsztaty, w których brałam udział to: Sekrety szefa kuchni. Odbywały się na Bielanach Wrocławskich w Studio Culinary Solutions & slow food bistro, świetnie zaaranżowana restauracja, która właściwie składa się z dużej, przestronnej sali. Na warsztatach przygotowaliśmy pod okiem Szefa Kuchni Łukasza Terlikowskiego 3 wyjątkowe dania, które później wspólnie zjedliśmy :). Zajęcia były kameralne i odbywały się w miłej, przyjemnej atmosferze.

Restaurant Week Wrocław

Przygotowaliśmy sałatkę z łososiem, kaczkę z puree z pietruszki i jarmużem oraz suflet czekoladowy z gorgonzolą.

RRestaurant Week Wrocław

Następne warsztaty to: Warsztaty barmańskie. Miały nam pokazać, jak w domowych warunkach, bez użycia profesjonalnego sprzętu barmańskiego, przygotować klasyczne, a nietuzinkowe cocktaile. Odbywały się w Vertigo Jazz Club & Restaurant. Prowadził je Kacper Dylak – manager Vertigo Jazz Club & Restaurant, tegoroczny finalista Bacardi Legacy 2016 oraz właściciel firmy Candy Bar. Na warsztatach przygotowaliśmy:
1)Mojito – orzeźwiający cocktail na bazie rumu
2)Honey Whisky Sour – aksamitny drink z użyciem whisky i miodu pitnego
3)Pina Colada – tropikalna mikstura z rumem
Na końcu dostaliśmy pięknie wydrukowane przepisy i dyplomy, które można zobaczyć na filmie.

Restaurant Week Wrocław

Restaurant Week Wrocław

W ramach festiwalu wybrałam się również do restauracji PURO Kitchen, gdzie zjadłam przepyszną kolację. Na deser był kwitnący parfait cydrowy z sosem lawendowym, pycha!!!

Restaurant Week Wrocław

Zapraszam do obejrzenia filmu z mojego Restaurant Week Wrocław i zachęcam do wzięcia udział w kolejnej edycji festiwalu, który ma być już jesienią.

Pozdrawiam serdecznie
Natalia

Restaurant Week Wrocław

Jedno przemyślenie nt. „Restaurant Week Wrocław Wiosna 2016

Dodaj komentarz

.