Kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :), więc zapraszam na pyszne czekoladki zrobione z czterech składników. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie, wegańskie, bez cukru, bez glutenu. Są przepyszne, delikatnie kokosowo – migdałowe i na jednej czekoladce nie można poprzestać. Najlepiej smakują dobrze schłodzone. Dodadzą sporo dobrej energii. Polecam każdemu, nawet osobom, które nie muszą szczególnie dbać o dietę.
Zdrowsze czekoladki z czterech składników, wegańskie, bez cukru
Składniki:
110g oleju kokosowego nierafinowanego
70g dobrego kakao bez cukru
200g masła migdałowego lub orzechowego (użyłam masła migdałowego z kawałkami migdałów)
1/3 szklanki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego
1. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając, aż olej koksowy się rozpuści (nie gotować!), powstanie gęsta masa.
2. Zdjąć z ognia i czekoladową masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20cm (lub małej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 2 godziny.
3. Gdy masa stężeje, deser kroimy na małe prostokąty, przechowujemy w lodówce.
Smacznego! :)
Czy można dodać zwykłe masło?
Czy da radę zupełnie bez substancji słodzących ?Będzie „zjadliwe”?
Kochana Mała Cukierenko…..ja po prostu oszalałam od ilości i różnorodności Twoich przepisów ! Wyjątkowe połączenia smaków zupełnie trafiły w mój zdemoralizowany gust . Jakiś czas temu zostałam poczęstowana ciastem o nazwie „jagielnik” chyba tak to brzmiało bez cukru ze sporą ilością masła orzechowego , którego jestem nie nasyconą amatorką , może masz jakiś pomysł ? będę wdzięczna.
Pozdrawia serdecznie I.K
Witam, miło mi, ale nie znam takiego ciasta, poszukam, pozdrawiam
Prawdopodobnie dalam czegos za malo, a za dúzo oleju, bo jego smak jest bardzo intensywny. Ile takie batoniki mozna przechowywac w lodowce?
tak można w lodówce, pozdrawiam
Przygotowanie zajęło mi dosłownie minutę :) Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Nawet mój mąż, który ma ,,alergię,, na zdrową żywność stwierdził, że mu smakuję :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
czy olej kokosowy może być rafinowany ?
myślę, że może, ze względów zdrowotnych lepiej nierafinowany, pozdrawiam
Witam. Czy mozna dodac np maslo orzechowe z Feliksa i np kawalki orzechów???
myślę, że tak, powinno się udać, pozdrawiam
Jakiej innej maki moge uzyc zamiast gryczanej??
W jakiej cenie jest dobre maslo migdalowe?
około 50zl, radzę kupować w sklepach z odżywkami dla sportowców, jest wtedy taniej, pozdrawiam
Przepiękna filiżanka, jak ją zdobyć?
to ze sklepu http://www.maxwellandwilliams.pl/
pozdrawiam
Czy zamiast syropu z agawy moze byc miod?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, a z jakiej firmy użyła Pani masło migdałowe? :) Czy można zastąpić je np. miodem? Czekolada wygląda pysznie:)))
nie wiem jakiej firmy, było w plastikowym opakowaniu bez cukru, bez soli, bez oleju palmowego, masła nie można zastąpić miodem, pozdrawiam serdeczne