Zdrowsze czekoladki z czterech składników, wegańskie, bez cukru

Kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :), więc zapraszam na pyszne czekoladki zrobione z czterech składników. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie, wegańskie, bez cukru, bez glutenu. Są przepyszne, delikatnie kokosowo – migdałowe i na jednej czekoladce nie można poprzestać. Najlepiej smakują dobrze schłodzone. Dodadzą sporo dobrej energii. Polecam każdemu, nawet osobom, które nie muszą szczególnie dbać o dietę.

Zdrowsze czekoladki z czterech składników, wegańskie, bez cukru
Składniki:
110g oleju kokosowego nierafinowanego
70g dobrego kakao bez cukru
200g masła migdałowego lub orzechowego (użyłam masła migdałowego z kawałkami migdałów)
1/3 szklanki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego

1. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając, aż olej koksowy się rozpuści (nie gotować!), powstanie gęsta masa.

2. Zdjąć z ognia i czekoladową masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20cm (lub małej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 2 godziny.

3. Gdy masa stężeje, deser kroimy na małe prostokąty, przechowujemy w lodówce.

Smacznego! :)

Zdrowsze czekoladki z czterech składników, wegańskie, bez cukru

17 thoughts on “Zdrowsze czekoladki z czterech składników, wegańskie, bez cukru

    • nie wiem jakiej firmy, było w plastikowym opakowaniu bez cukru, bez soli, bez oleju palmowego, masła nie można zastąpić miodem, pozdrawiam serdeczne

  1. Przygotowanie zajęło mi dosłownie minutę :) Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Nawet mój mąż, który ma ,,alergię,, na zdrową żywność stwierdził, że mu smakuję :)

  2. Prawdopodobnie dalam czegos za malo, a za dúzo oleju, bo jego smak jest bardzo intensywny. Ile takie batoniki mozna przechowywac w lodowce?

Dodaj komentarz

.