Rewelacyjne ciasteczka z czekoladą i kawą. Z wierzchu delikatnie chrupiące, a w środku miękkie. Mają bogaty smak, kawa wyczuwalna jest tylko trochę i dodaje specyficznego smaku, jakby pogłębiając smak czekolady. Duży wpływ na ciastka ma również ciemny cukier, uwielbiam go, jest fantastycznie aromatyczny, ale ze względu na cenę i trudną dostępność możemy go zastąpić jasnym cukrem. Ciastka podczas pieczenia pięknie pachną, ślicznie wyglądają ozdobione lukrem i posypką. Są bardzo smaczne i myślę, że posmakują nie tylko osobom lubiącym kawę. Bardzo polecam… (przepis troszkę zmodyfikowany z książki „Big cakes & cookies” Hannah Miles).
Ciasteczka mokka
Składniki na 18 sporych ciasteczek
(składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
180g miękkiego masła (o zawartości tłuszczu 82%)
100g ciemnego brązowego cukru (użyłam ciemnego muscovado, ale możemy użyć jasnego brązowego)
1 jajko lekko ubite widelcem
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozmieszana z 1 łyżką gorącej wody – ostudzona
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100g gorzkiej czekolady poszatkowanej
Lukier:
100g cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka gorącej wody
posypka czekoladowa
Ciasteczka:
1.Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
3. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i do maślanej masy dodać jajko, mieszać aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Następnie dodać rozpuszczoną kawę, mąkę, poszatkowaną czekoladę i wymieszać (powstanie gęste ciasto, można wymieszać rękoma). Ciasto wstawić do lodówki na 30-60 minut (ciasto stwardnieje i będzie łatwiej formować ciasteczka).
5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce, zachowując około 5cm odstępy pomiędzy nimi. Lekko spłaszczyć je widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut.
Lukier:
6. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i z cukrem pudrem utrzeć na gładką masę, jeśli lukier wyjdzie za gęsty, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżeczki gorącej wody.
7. Ostygnięte ciasteczka mokka ozdobić gotowym lukrem i posypać posypką czekoladową.
Udanych wypieków:)
Czy przy funkcji góra-dół czas pieczenia i temperatura pozostaje taka sama ? Pozdrawiam
można dać temperaturę 180oC, pozdrawiam
Witam
Czy w przepisie można pominąć 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej rozmieszaną z 1 łyżką gorącej wody? (chodzi o to, że nie przepadam za kawą w cieście) Zamiast tego użyć w takich samych proporcjach kakao?
Pozdrawiam
myślę, że tak, można pominąć, pozdrawiam
Robilam te ciasteczka ale dodalam bialej czekolady i w smaku byly jak by spalone czy to wina tej czekolady
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Świetny przepis!
Zrobiłam je mamie jako prezent ta dzień matki i jest zachwycona;-)
na pewno do tygodnia w szczelnym opakowaniu, pozdrawiam
Jak długo można je przechowywać?