Tym razem coś dla osób, które nie mogą spożywać cukru. Kruche ciasteczka z kakao i wanilią przygotowane na słodziku. Bardzo smaczne, chociaż mnie przeszkadzał trochę smak słodziku, ale osoby chore na cukrzycę bardzo je sobie chwaliły i mówiły że przesadzam:) i że ciasteczka smakują świetnie. Oprócz wanilii dodałam jeszcze trochę aromatu waniliowego, żeby wzmocnić zapach i smak waniliowy. Polecam… (przepis z gazety „Pyszne ciasta na Boże Narodzenie” 12/2003).
Ciasteczka czekoladowo – waniliowe bez cukru
Składniki na około 25 sztuk:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130g masła
1 jajko
50g słodzika w proszku dla diabetyków (użyłam stewii)
miąższ z 1 laski wanilii (jeśli dodamy trochę więcej aromatu waniliowego, możemy pominąć wanilię)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżka mleka
1 białko
1. Wymieszać razem przesianą mąkę, proszek do pieczenia i słodzik. Dodać miąższ z wanilii, posiekane masło i przez chwilę rozcierać placami. Dodać aromat, jajko i szybko zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, mleko i zagnieść na jednolite ciasto. Obie porcje osobno zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Po wyjęciu z lodówki zagnieść krótko każde ciasto osobno i podsypując mąką rozwałkować je na 2 prostokąty takiej samej wielkość.
4. Jasne ciasto posmarować białkiem i przykryć je ciemnym ciastem.
Ciemne ciasto posmarować białkiem i zaczynając od dłuższego boku, zawinąć ciasta w roladę. Wstawić ją na 1-2 godziny do lodówki.
5. Następnie schłodzoną roladę pokroić na plastry o grubości około 0,5cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C) przez około 12-14 minut.
Udanych wypieków:)
Czy mogą ciastka piec dzieci
dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawione, pozdrawiam serdecznie
Mam problem z otworzenie ciasteczek-jajeczek, zamiast nich otwierają się ciasteczka waniliowo-czekoladowe:-(
cieszę się, że ciasteczka się udały i smakowały, pozdrawiam serdecznie
witam :) upieklam dzisiaj te cudne ciasteczka Zamiast slodzika dodalam cukier i odrobine cukru waniliowego Zrobilam mniejsze ciasteczka (dluzsza rolade ) wiec wyszlo ich wiecej Ciasteczka wyszly nie za slodkie ale i tak pychota :) pozdrawiam
to nie są ciastka dla cukrzyków, samo zastąpienie cukru słodzikiem czy stewią nie wystarczy, diabetycy nie mogą spożywać węglowodanów a więc mąki pszennej, tą należy zastąpić żytnią lub orkiszową
Mąka orkiszowa to tez węglowodany… A poza tym jak można wypisywać takie bzdury, że diabetycy nie mogą jeść węglowodanów…
Poczytaj o weglowodanach prostych i złożonych…
można użyć margaryny i nie powinno być znaczącej różnicy, pozdrawiam
i czy to będzie jakaś różnica w cieście?
zamiast masła mozna uzyc margaryny?
Ja jestem „słodka” a do wypieków daje normalny cukier, oczywiście zawsze zmniejszam Ilość podaną w przepisie :) ale to chyba kwestia upodobań. Nie cierpię słodzików, już chyba wolałabym w ogóle zrezygnować ze słodyczy. Ale bądźmy szczerzy, wszystko jest dla ludzi, nawet cukier dla cukrzyka :) tylko we wszystkim trzeba zachować umiar. Pozdrawiam wszystkich słodziaków :)
Super ! :) Będę mogła chłopakowi zrobić takie pyszności ;)
myślę, że tak ale za bardzo nie wiem bo jak damy około 120-150g cukru pudru to ciasto może być za gęste,
pozdrawiam
Czy można użyć cukru? jeżeli tak to ile?
pozdrawiam
Super ciasteczka :-) tylko mam pytanko, czy można je zrobić w wersji „normalnej”, tzn. zamiast słodzika dodać cukier lub cukier puder? jeśli tak to w jakiej ilości? też 50 g? :-) z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :-)
śliczne świderki:)