Brownies z czekoladą i masłem orzechowym

Brownies z czekoladą i masłem orzechowym – Otwieram szafkę, a tam czekolada i masło orzechowe, patrzą na mnie i czekają :). Długo nie mogłam się zdecydować, co by tu przyrządzić, aż w końcu przyszło olśnienie. Połączyłam, więc te obie wspaniałości w jedno ekstremalne ciasto brownies z masłem orzechowym i czekoladą. Upiekłam wilgotne, gęste bardzo aromatyczne ciasto. Zapach masła orzechowego długo unosił się w całym domu. W przygotowaniu jest bardzo łatwe i nie używamy miksera. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi, ja użyłam solonych i mnie bardzo smakowało, ale moja przyjaciółka miała pewne obiekcje, więc następnym razem użyję niesolonych. Rodzaj użytych orzeszków zostawiam już do waszej decyzji. Bardzo polecam…

Brownies z czekoladą i masłem orzechowym

Brownies z czekoladą i masłem orzechowym
Składniki:
Ciasto:
100g masła (pół kostki)
200g gorzkiej czekolady 60%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru (ja dałam 2/3)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
3 jajka
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wierzch:
4 łyżki masła śmietankowego (możemy użyć zwykłego masła)
4 kopiaste łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru pudru
80-100g orzeszków ziemnych (mogą być z solą)

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.

2. Czekoladę, kawę i masło roztopić na parze lub podgrzewać na bardzo małym ogniu w rondelku o grubym dnie, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.

3. Dodać aromat waniliowy i cukier, wymieszać.

4. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy 20x20cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia (będzie nam łatwiej wyciągnąć ciasto), wyrównać.

Brownies z czekoladą i masłem orzechowym

Wierzch:
6. Masło śmietankowe roztopić.

7. Wymieszać razem masło orzechowe, roztopione masło śmietankowe i cukier puder (wymieszać łyżką).

8. Masę orzechową rozprowadzić na czekoladowym cieście i nożem lekko przemieszać obie masy, wierzch posypać orzeszkami ziemnymi. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez 45 minut (możemy piec trochę krócej wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne).

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do “Brownies z czekoladą i masłem orzechowym”

  1. Hurra ku mojemu zaskoczeniu ciasto jest przepyszne. Bulgoczące masa orzechowa wtopiła się w czekoladową tworząc na wierzchu skorupkę ( przynajmniej u mnie ) i uwaga w blaszkach z wyjmowanym dnem może nastąpić niekontrolowany wyciek ( przynajmniej u mnie tak się stało ). Podkreślam jeszcze raz, że to moja masa orzechowa wyszła jakaś płynna.Następnym razem spróbuje trochę schłodzić masło po roztopieniu.Dam znać. Pozdrawiam wszystkich praktykujących -początkujących.Nie zawsze jest tak źle jak wygląda. Dziękuję za szybki komentarz

    Odpowiedz
  2. Witam
    Ja również jestem przerażona moje ciasto jest płaskie jak deska i bulgocze.Chyba nic z tego nie będzie .Przyznaję, że moja masa orzechowa nie była taka gęsta i puszysta jak na zdjęciu.Może nie chodzi tu o rozpuszczenie masła tylko połączenie go z masłem orzechowych gdy jest po prostu miękkie. Inaczej masa jest wodnista.No zobaczymy.Szkoda bo wyglądało obiecująco.

    Odpowiedz
  3. Hm moje ciasto jest w piekarniku, przygotowałam je zgodnie z przepisem. Gdy wlewałam do formy wygladały apetycznie, obie masy ,ale teraz gdy po pol h pieczenia zerkam do piekarnika jestem przerażona. Biała masa znikła,utopiła sie razem z orzeszkami a ciasto zaczeło dziwnie blukać. Boje sie je wyjąć.Zobaczymy za chwilę po wyjęciu czy nie bęzie zakalca.

    Odpowiedz
  4. to zwykłe masło w kostkach, które ma 82% tłuszczu, ale możemy użyć o mniejszej zawartości tłuszczu, napisałam masło śmietankowe, żeby rozróżnić z masłem orzechowym,
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz