Bardzo smaczna, wyjątkowa babka z krówkami i ajerkoniakiem. Pięknie pachnie, ma ładny kolor i posiada smakowitą warstwę karmelową, którą stworzyły rozpuszczone krówki. Jeśli użyjemy twardszych cukierków, wtedy może nie opadną one na dno ciasta, ale jeśli opadną, w niczym to nie przeszkadza, wręcz uważam to za plus. Wspaniałym atutem tej babki jest również polewa karmelowa mmm…, która dodaje smakowitości i pociągającego wyglądu naszej babce. Dodanie ajerkoniaku sprawia, że smak ciasta jest interesujący. Cóż więcej mogę dodać… polecam, polecam, u mnie na pewno będzie na Święta (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi”).
Babka krówkowa z ajerkoniakiem i polewą karmelową
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g masła lub margaryny
280g mąki pszennej + 1 łyżka (użyłam tortowej)
180g cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki ajerkoniaku
150g twardych krówek pokrojonych na drobne kawałki
szczypta soli
Polewa:
100g masła
100g śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g jasnego brązowego cukru
Dodatkowo:
czekoladowe jajeczka
posypka waflowa
Ciasto:
1. Mąkę przesiać (280g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.
2. Pokrojone krówki wymieszać z 1 łyżką mąki.
3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w jednolitą masę, ale przy dodawaniu 4. jajka proszę również wsypać 1 łyżkę mąki, a przy dodawaniu 5. proszę dodać 2 łyżki mąki (to będzie mąka przygotowana w punkcie 1.).
4. Do ciasta dodać resztę mąki i wlać likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krówki i wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić do przestygnięcia, ale jeszcze ciepłą ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
6. Składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż masa zacznie wrzeć i gotować ją przez około 10-12 minut, aż zgęstnieje (nie zapominać o mieszaniu).
Gotową polewą polać babkę, udekorować posypką waflową i czekoladowymi jajeczkami.
Udanych wypieków:)
Ciekawi mnie ta polewa. Czy pozostaje ona miękka i lepiąca czy ładnie zastyga?
jest trochę lepiąca, pozdrawiam
Czy można zastąpić mąkę pszenną mąką orkiszową tortową, jeśli tak to w jakiej ilości?
Pyszna babka, bardzo mokra i sycąca :)
Ta babka jest wyśmienita. Znikła w oka mgnieniu. Te skarmelizowane krówki, biała czekolada i maślany smak – rewelacja. Bardzo dziękuję za przepis.
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam jaka śmietana zastąpić ajerkoniak i czy śmietanka do polewy ma być słodka?
może być śmietana 18% i do polewy śmietana do ubijania słodka, pozdrawiam
Babka wyszła super. Krówki nie opadły. Polewa się udała. Wszyscy się zajadali. Czegóż chcieć więcej. Kolejny fajny przepis. Pozdrawiam wszystkich, którzy pieką z Małą Cukierenką.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
cieszę się bardzo dziękuję, Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku, pozdrawiam serdecznie