Tym razem przepis bardziej klasyczny na babeczki waniliowe. O taki przepis prosiło parę osób w ostatnim czasie. Pojawiły się więc w Małej Cukierence pyszne babeczki, mięciutkie i pachnące, mocno waniliowe. Można podać je z różnymi kremami, bitą śmietaną, dżemem. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać np. czekoladę, orzechy, przyprawy. Bardzo polecam…
Babeczki waniliowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego)
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste proszę dodać mleko.
4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem i bitą śmietaną.
Udanych wypieków:)
Babeczki rewelacyjne! Komentarz dodaję po upieczeniu i wystudzeniu, bo składniki po wymieszaniu bardziej przypominały masę maślaną niż ciasto, ale po upieczeniu wyszły z piekarnika pyszne, puchate i mocno waniliowe babeczki. Doskonała baza do nakładania kremu na wierzch lub przekładania dżemem. Naprawdę polecam.
Doskonałe!!! Robię chyba 5.raz :) My też mniej cukru dajemy, ale ta wanilia…. Mój syn uwielbia:)
Od kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, goszczą na naszym stole co jakieś 2 tygodnie. Przepyszne, puszyste, aromatyczne. Najlepszy przepis na babeczki z jakiego korzystałam- chwila roboty a efekt spektakularny :)
Czy można piec nad babeczkami ciasto, na środku piekarnika, a babeczki na dole?
chyba tak, pozdrawiam
Najlepszy przepis upieczone chyba z milion razy i zawsze pyszne!
bardzo się cieszę, pozdrawia, ciepło
Chciałabym zamiast cukru dodać miód, myśli Pani że wyjdzie? Jak dużo by Pani dodała? Pozdrawiam serdecznie
myślę, że można, około 1/2 może 2/3 szklanki, pozdrawiam
Przepyszne :)
Zrobiłam babeczki po raz kolejny. Moim zdaniem są pyszne, smakują całej mojej rodzinie. Dzisiaj upiekłam je z żurawiną i migdałami w keksówce, zamiast w foremkach. Też się udało.
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Najgorszy przepis jaki kiedykolwiek mialam
Długo szukałam przepisu na babeczki idealne, i już znalazłam :) Są przepyszne, lekkie i puszyste. Zniknęły z talerza, zanim zdążyły wystygnąć. Następnym razem zrobię podwójną porcję!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Niestety, robiłam dwa razy i dwa razy babeczki nie wyszły.
to przepis na 12 babeczek czyli trzeba pomnożyć razy 5, na razie na stronie nie mam takiego przepis na krem,
pozdrawiam serdecznie
Witam :)
Piekę babeczki na wesele mojego brata, chciałbym upiec około 60 sztuk lub więcej, tylko nie wiem jak pomnożyć składniki. Mogłaby mi pani pomóc ? I jeszcze jedna sprawa mogłabyś mi polecić jakiś krem na te babeczki, żeby się za bardzo nie rozpuścił na słodkim stole :P
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjne babeczki – mięciutkie i puszyste. Zrobiłam w wersji tęczowe i już „niestety” ;-) zniknęły i nie zdążyłam strzelić fotki. :-) Dziękuję i pozdrawiam.