Babeczki waniliowe

Tym razem przepis bardziej klasyczny na babeczki waniliowe. O taki przepis prosiło parę osób w ostatnim czasie. Pojawiły się więc w Małej Cukierence pyszne babeczki, mięciutkie i pachnące, mocno waniliowe. Można podać je z różnymi kremami, bitą śmietaną, dżemem. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać np. czekoladę, orzechy, przyprawy. Bardzo polecam…

babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego)
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste proszę dodać mleko.

4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem i bitą śmietaną.

Udanych wypieków:)

babeczki waniliowe

141 komentarzy do “Babeczki waniliowe”

  1. Babeczki rewelacyjne! Komentarz dodaję po upieczeniu i wystudzeniu, bo składniki po wymieszaniu bardziej przypominały masę maślaną niż ciasto, ale po upieczeniu wyszły z piekarnika pyszne, puchate i mocno waniliowe babeczki. Doskonała baza do nakładania kremu na wierzch lub przekładania dżemem. Naprawdę polecam.

    Odpowiedz
  2. Od kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, goszczą na naszym stole co jakieś 2 tygodnie. Przepyszne, puszyste, aromatyczne. Najlepszy przepis na babeczki z jakiego korzystałam- chwila roboty a efekt spektakularny :)

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam babeczki po raz kolejny. Moim zdaniem są pyszne, smakują całej mojej rodzinie. Dzisiaj upiekłam je z żurawiną i migdałami w keksówce, zamiast w foremkach. Też się udało.

    Odpowiedz
  4. Długo szukałam przepisu na babeczki idealne, i już znalazłam :) Są przepyszne, lekkie i puszyste. Zniknęły z talerza, zanim zdążyły wystygnąć. Następnym razem zrobię podwójną porcję!

    Odpowiedz
  5. to przepis na 12 babeczek czyli trzeba pomnożyć razy 5, na razie na stronie nie mam takiego przepis na krem,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Witam :)
    Piekę babeczki na wesele mojego brata, chciałbym upiec około 60 sztuk lub więcej, tylko nie wiem jak pomnożyć składniki. Mogłaby mi pani pomóc ? I jeszcze jedna sprawa mogłabyś mi polecić jakiś krem na te babeczki, żeby się za bardzo nie rozpuścił na słodkim stole :P

    Odpowiedz
  7. Rewelacyjne babeczki – mięciutkie i puszyste. Zrobiłam w wersji tęczowe i już „niestety” ;-) zniknęły i nie zdążyłam strzelić fotki. :-) Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz