Babeczki waniliowe

Tym razem przepis bardziej klasyczny na babeczki waniliowe. O taki przepis prosiło parę osób w ostatnim czasie. Pojawiły się więc w Małej Cukierence pyszne babeczki, mięciutkie i pachnące, mocno waniliowe. Można podać je z różnymi kremami, bitą śmietaną, dżemem. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać np. czekoladę, orzechy, przyprawy. Bardzo polecam…

babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego)
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste proszę dodać mleko.

4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem i bitą śmietaną.

Udanych wypieków:)

babeczki waniliowe

Print Friendly, PDF & Email

141 komentarzy do “Babeczki waniliowe”

  1. Wczoraj upiekłam babeczki. Zrobiłam podwójną porcję, wyszły mi 24 szt. Czyli podany przepis jest jak najbardziej na 12 szt. Do ciasta, po połączeniu wszystkich składników dodałam jeszcze posiekaną czekoladę mleczną, pasuje idealnie, a babeczki są cudne i przepyszne. Bardzo dobry przepis. Fajnie się nakłada w foremeczki, właśnie dlatego, że ciasto jest dość gęste. Pięknie rosną i nie opadają. Pycha.

    Odpowiedz
  2. Wyszły super, ale połowa (8) była za duża , a ponieważ piekłam bez formy na babeczki ,gdyż jej nie mam ,trochę z papierowych foremek wyszły.

    Odpowiedz
  3. Babeczki wyszły przepyszne! Myślałam, że nic z nich nie będzie bo ciasto konsystencją przypominało gęstą breję ale w piekarniku rozpuściło się i babeczki pięknie wyrosły. Od razu zaznaczę, że dodałam mniej cukru bo 100 g zamiast 150 i następnym razem dam jeszcze trochę mniej. Zamiast białego cukru dałam trzcinowy, podczas kolejnych wypieków trochę go zmielę żeby kryształki nie były tak wyczuwalne. Podsumowując: bardzo dobry przepis, smak przepyszny no i wielkie pole do popisu jeśli chodzi o dodatki:) Nasz 2,5 letni synek zajadał się nimi i na taką słodycz mu pozwalam bo sama kontroluję ilość cukru.

    Odpowiedz
  4. Właśnie robie te babeczki ale już widzę ze chyba mi nie wyjdą. Cukier nie chce mi się rozpuścić w maśle, cały czas jest twardy. Nie wiem czy to wina miksera czy może powinnam użyć cukru pudru? Proszę o odp

    Odpowiedz

Dodaj komentarz