Babeczki waniliowe

Tym razem przepis bardziej klasyczny na babeczki waniliowe. O taki przepis prosiło parę osób w ostatnim czasie. Pojawiły się więc w Małej Cukierence pyszne babeczki, mięciutkie i pachnące, mocno waniliowe. Można podać je z różnymi kremami, bitą śmietaną, dżemem. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać np. czekoladę, orzechy, przyprawy. Bardzo polecam…

babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego)
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste proszę dodać mleko.

4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem i bitą śmietaną.

Udanych wypieków:)

babeczki waniliowe

Print Friendly, PDF & Email

141 komentarzy do “Babeczki waniliowe”

  1. Babeczki super, chociaż miałam wrażenie, że nie wyjdą. Masa wyglądała jakby się zwazyla, mleka w sumie dodałam pol szklanki bo było tak gęste ciasto. Finalnie wyszło 18 babeczek 😊

    Odpowiedz
  2. Babeczki rewelacyjne! Komentarz dodaję po upieczeniu i wystudzeniu, bo składniki po wymieszaniu bardziej przypominały masę maślaną niż ciasto, ale po upieczeniu wyszły z piekarnika pyszne, puchate i mocno waniliowe babeczki. Doskonała baza do nakładania kremu na wierzch lub przekładania dżemem. Naprawdę polecam.

    Odpowiedz
  3. Od kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, goszczą na naszym stole co jakieś 2 tygodnie. Przepyszne, puszyste, aromatyczne. Najlepszy przepis na babeczki z jakiego korzystałam- chwila roboty a efekt spektakularny :)

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam babeczki po raz kolejny. Moim zdaniem są pyszne, smakują całej mojej rodzinie. Dzisiaj upiekłam je z żurawiną i migdałami w keksówce, zamiast w foremkach. Też się udało.

    Odpowiedz
  5. Długo szukałam przepisu na babeczki idealne, i już znalazłam :) Są przepyszne, lekkie i puszyste. Zniknęły z talerza, zanim zdążyły wystygnąć. Następnym razem zrobię podwójną porcję!

    Odpowiedz
  6. to przepis na 12 babeczek czyli trzeba pomnożyć razy 5, na razie na stronie nie mam takiego przepis na krem,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Witam :)
    Piekę babeczki na wesele mojego brata, chciałbym upiec około 60 sztuk lub więcej, tylko nie wiem jak pomnożyć składniki. Mogłaby mi pani pomóc ? I jeszcze jedna sprawa mogłabyś mi polecić jakiś krem na te babeczki, żeby się za bardzo nie rozpuścił na słodkim stole :P

    Odpowiedz
  8. Rewelacyjne babeczki – mięciutkie i puszyste. Zrobiłam w wersji tęczowe i już „niestety” ;-) zniknęły i nie zdążyłam strzelić fotki. :-) Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  9. Wczoraj upiekłam babeczki. Zrobiłam podwójną porcję, wyszły mi 24 szt. Czyli podany przepis jest jak najbardziej na 12 szt. Do ciasta, po połączeniu wszystkich składników dodałam jeszcze posiekaną czekoladę mleczną, pasuje idealnie, a babeczki są cudne i przepyszne. Bardzo dobry przepis. Fajnie się nakłada w foremeczki, właśnie dlatego, że ciasto jest dość gęste. Pięknie rosną i nie opadają. Pycha.

    Odpowiedz
  10. Wyszły super, ale połowa (8) była za duża , a ponieważ piekłam bez formy na babeczki ,gdyż jej nie mam ,trochę z papierowych foremek wyszły.

    Odpowiedz
  11. Babeczki wyszły przepyszne! Myślałam, że nic z nich nie będzie bo ciasto konsystencją przypominało gęstą breję ale w piekarniku rozpuściło się i babeczki pięknie wyrosły. Od razu zaznaczę, że dodałam mniej cukru bo 100 g zamiast 150 i następnym razem dam jeszcze trochę mniej. Zamiast białego cukru dałam trzcinowy, podczas kolejnych wypieków trochę go zmielę żeby kryształki nie były tak wyczuwalne. Podsumowując: bardzo dobry przepis, smak przepyszny no i wielkie pole do popisu jeśli chodzi o dodatki:) Nasz 2,5 letni synek zajadał się nimi i na taką słodycz mu pozwalam bo sama kontroluję ilość cukru.

    Odpowiedz
  12. Właśnie robie te babeczki ale już widzę ze chyba mi nie wyjdą. Cukier nie chce mi się rozpuścić w maśle, cały czas jest twardy. Nie wiem czy to wina miksera czy może powinnam użyć cukru pudru? Proszę o odp

    Odpowiedz
  13. Babeczki właśnie wyjęłam z pieca. Z podanych proporcji wyszło mi 16 szt. Mega urosły, zapach hmmm…. paluszki lizać. Upiekłam po raz drugi i myślę, że tym razem znów szybko zniknął. Pycha.

    Odpowiedz
  14. Witam, chciałabym zrobić je z jakimś lekkim kremem, ( fajnie by było, jakby się nie rozpadł w te upały :P) co proponujesz Mała Cukierenko?

    Odpowiedz
  15. szukałam prostego przepisy na babeczki i wyszły najlepsze jakie kiedykolwiek zrobiłam! Dodałam do nich pół tabliczki startej i pół tabliczki posiekanej czekolady mlecznej i borówki amerykańskie, chwilę po wyjęciu z piekarnika babeczki zostały zjedzone. Dziękuję za przepis ^^

    Odpowiedz
  16. Na początku rosną jak na drożdżach, potem opadają, z podanych składników nie wyszło mi 12 babeczek tylko 7.
    Skąd maślanka ? ile jej ? Miałam nadzieję że efekt będzie lepszy, zawiodłam się.

    Odpowiedz
  17. Witam, mogłabym prosić o przepis w wersji z maślanką? Wszyscy zawsze zachwalali te babeczki. Dzisiaj spróbuję w nowej wersji, ale mimo wszystko chciałabym sobie zapisać starą, sprawdzoną recepturę :)

    Odpowiedz
  18. Witaj Mała Cukierenko, czy mogłabym pokolorować babeczki barwnikiem spożywczym?
    A tak na marginesie to jestem zachwycona Twoją stroną i przepisami. Bardzo się cieszę że w gąszczu stron internetowych udało mi się Ciebie odkryć a to za sprawą tortu z żelkami, który zrobiłam na urodziny córki:) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. Dziękuję faktycznie dziś były robione i smakowały tak samo pysznie mąki dałam 150g bo też mi się wydawało że było tak wcześniej! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  20. mnie wychodzi 12 to zależy od wielkości papierowych foremek, ja lubię używać wyższych, które wystają jeszcze trochę z metalowej formy, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  21. Witam :) Z tego przepisu wychodzi podobnież 12 babeczek, ale mi wyszło więcej. A jaka średnica jest tych babeczek? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  22. hm… a próbowała Pani piec w mniejszej temperaturze? to na pewno nie masło, przykro mi, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  23. Witam serdecznie :)
    Korzystam z twoich przepisów często i gesto i przyznaje, ze przestałam szukać przypadkowych przepisów online tylko zawsze zaglądam do ciebie kiedy chce cos upiec. Dzieki wielkie za tego bloga, właściwie wszystkie przepisy, które miałam szanse wypróbować były zawsze strzałem w dziesiątke. Rewelacja :)
    Z tym jednak przepisem miałam spore wyzwanie. Nie udało mi sie uzyskać porządnego efektu mimo iż smak babeczek był zachwycający. Próbowałam je upiec 3 razy i za każdym razem wychodziły tak samo- rosły jak szalone (wychodząc czasem z foremek ;) ) po czym opadały i na końcu jedynie pół foremki było wypełnionej. Zastanawiam sie gdzie popełniam błąd? Czy powodem moze być użycie masła ghee? Bo takowego używałam za każdym razem.
    Jednak, jak juz pisałam powyżej, w smaku są cudowne.
    Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  24. Pani Iza – ja bym je piekła w niższej temperaturze, bo coś mi się wydaje że jest za wysoka i one w środku się nie dopiekają, dlatego opadają, a z wierzchu są brązowe, pozdrawiam

    Odpowiedz
  25. Witam :)
    Przymierzam się do zrobienia tych babeczek i mam pytanie.
    Mam piekarnik gazowy i nie posiadam funkcji gór-dół i mam pytanie, czy wtedy muszę je piec krócej/dłużej czy czas pieczenia nie zmienia się?

    Odpowiedz
  26. Witam babeczki przepyszne tylko moje wygladaja zupełni inaczej .jak sie pieka to sa slicznie wyrosniete jak otwieram piekarnik to opadaja i sa znacznie ciemniejsze niz te na zdjeciu
    .pieke na termoobiegu bo gora mi za mocno spieka to moze byc przyczyna

    Odpowiedz
  27. babeczki wyszły rewelacyjne takie soczyste i nie za suche niebo w gębie jeśli ktoś nie jest do nich przekonany niech się nie wacha tylko je robi nie dość ze błyskawiczne to jeszcze jakie soczyste ! gorąco pozdrawiam blogerke

    Odpowiedz
  28. Czy mogę do środka babeczek włożyć łyżeczkę nutelli lub dżemu? Czy nie oklapną? Czasem tak mi się zdarza z różnymi przepisami… :(

    Odpowiedz
  29. Właśnie mam pytanie odnośnie ilości ciasta jaką nalewamy do poszczególnych otworów w formie do pieczenia? 1/2 czy 3/4 ?

    Odpowiedz
  30. Co do oklapnięcia babeczek, miałam ten sam problem, i rozwiązaniem okazało się nakładanie odrobine mniejszej porcji w foremki,, wtedy wychodzą idealne c;

    Odpowiedz
  31. Upiekłam, są przepyszne, a w całym domu jeszcze pachnie wanilią:-) Następne będą babeczki czekoladowe, już nie mogę się doczekać. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  32. Chciałabym upiec te babeczki, ale nie mam maślanki, czy mogę użyć jogurt naturalny? Lepszy będzie gęsty czy rzadki? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  33. Robiłam te pyszne,waniliowe babeczki 2 razy. Za pierwszym razem,jak i za drugim,babeczki pod koniec pieczenia oklapły. Niektore nawet zrobiły sie wklęsłe,dlaczego?? W smaku rewelacyjne,ale ten wygląd znacznie odbiega od tych ze zdjęcia… Pozdrawiam, wierna czytelniczka.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz