Babeczki waniliowe

Tym razem przepis bardziej klasyczny na babeczki waniliowe. O taki przepis prosiło parę osób w ostatnim czasie. Pojawiły się więc w Małej Cukierence pyszne babeczki, mięciutkie i pachnące, mocno waniliowe. Można podać je z różnymi kremami, bitą śmietaną, dżemem. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać np. czekoladę, orzechy, przyprawy. Bardzo polecam…

babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego)
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste proszę dodać mleko.

4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem i bitą śmietaną.

Udanych wypieków:)

babeczki waniliowe

Print Friendly, PDF & Email

141 komentarzy do “Babeczki waniliowe”

  1. hm… a próbowała Pani piec w mniejszej temperaturze? to na pewno nie masło, przykro mi, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Witam serdecznie :)
    Korzystam z twoich przepisów często i gesto i przyznaje, ze przestałam szukać przypadkowych przepisów online tylko zawsze zaglądam do ciebie kiedy chce cos upiec. Dzieki wielkie za tego bloga, właściwie wszystkie przepisy, które miałam szanse wypróbować były zawsze strzałem w dziesiątke. Rewelacja :)
    Z tym jednak przepisem miałam spore wyzwanie. Nie udało mi sie uzyskać porządnego efektu mimo iż smak babeczek był zachwycający. Próbowałam je upiec 3 razy i za każdym razem wychodziły tak samo- rosły jak szalone (wychodząc czasem z foremek ;) ) po czym opadały i na końcu jedynie pół foremki było wypełnionej. Zastanawiam sie gdzie popełniam błąd? Czy powodem moze być użycie masła ghee? Bo takowego używałam za każdym razem.
    Jednak, jak juz pisałam powyżej, w smaku są cudowne.
    Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  3. Pani Iza – ja bym je piekła w niższej temperaturze, bo coś mi się wydaje że jest za wysoka i one w środku się nie dopiekają, dlatego opadają, a z wierzchu są brązowe, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Witam :)
    Przymierzam się do zrobienia tych babeczek i mam pytanie.
    Mam piekarnik gazowy i nie posiadam funkcji gór-dół i mam pytanie, czy wtedy muszę je piec krócej/dłużej czy czas pieczenia nie zmienia się?

    Odpowiedz
  5. Witam babeczki przepyszne tylko moje wygladaja zupełni inaczej .jak sie pieka to sa slicznie wyrosniete jak otwieram piekarnik to opadaja i sa znacznie ciemniejsze niz te na zdjeciu
    .pieke na termoobiegu bo gora mi za mocno spieka to moze byc przyczyna

    Odpowiedz

Dodaj komentarz