Tym razem przepis bardziej klasyczny na babeczki waniliowe. O taki przepis prosiło parę osób w ostatnim czasie. Pojawiły się więc w Małej Cukierence pyszne babeczki, mięciutkie i pachnące, mocno waniliowe. Można podać je z różnymi kremami, bitą śmietaną, dżemem. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać np. czekoladę, orzechy, przyprawy. Bardzo polecam…
Babeczki waniliowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego)
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste proszę dodać mleko.
4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem i bitą śmietaną.
Udanych wypieków:)
12 babeczek, pozdrawiam ciepło
Ile babeczek wyjdzie z tego przepisu?
w zamian proszę dodać mleko, pozdrawiam
jak nie dodam maślanki to babeczki nie wyjdą ?
Mniam
super! bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
babeczki wyszły rewelacyjne takie soczyste i nie za suche niebo w gębie jeśli ktoś nie jest do nich przekonany niech się nie wacha tylko je robi nie dość ze błyskawiczne to jeszcze jakie soczyste ! gorąco pozdrawiam blogerke
myślę, że około 200g pozdrawiam
Jak chcę zrobić ok 15 babeczek to ile mąki mam dać? Pozdrawiam
mleka troszkę mniej, pozdrawiam
Wyśmienite. Piekłam już trzy razy. Czy jak dodaję mleko zamiast maślanki to mam dać więcej, mniej czy tyle samo? :)
trudno mi powiedzieć, ale one ładnie wyrastają, powinno się udać, pozdrawiam
Czy mogę do środka babeczek włożyć łyżeczkę nutelli lub dżemu? Czy nie oklapną? Czasem tak mi się zdarza z różnymi przepisami… :(
cieszę się, dziękuję, pozdrawiam
Bardzo smaczne.