Babeczki waniliowe

Tym razem przepis bardziej klasyczny na babeczki waniliowe. O taki przepis prosiło parę osób w ostatnim czasie. Pojawiły się więc w Małej Cukierence pyszne babeczki, mięciutkie i pachnące, mocno waniliowe. Można podać je z różnymi kremami, bitą śmietaną, dżemem. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać np. czekoladę, orzechy, przyprawy. Bardzo polecam…

babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego)
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste proszę dodać mleko.

4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem i bitą śmietaną.

Udanych wypieków:)

babeczki waniliowe

Print Friendly, PDF & Email

141 komentarzy do “Babeczki waniliowe”

  1. Właśnie mam pytanie odnośnie ilości ciasta jaką nalewamy do poszczególnych otworów w formie do pieczenia? 1/2 czy 3/4 ?

    Odpowiedz
  2. Co do oklapnięcia babeczek, miałam ten sam problem, i rozwiązaniem okazało się nakładanie odrobine mniejszej porcji w foremki,, wtedy wychodzą idealne c;

    Odpowiedz
  3. Upiekłam, są przepyszne, a w całym domu jeszcze pachnie wanilią:-) Następne będą babeczki czekoladowe, już nie mogę się doczekać. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Chciałabym upiec te babeczki, ale nie mam maślanki, czy mogę użyć jogurt naturalny? Lepszy będzie gęsty czy rzadki? Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz