Tym razem przepis bardziej klasyczny na babeczki waniliowe. O taki przepis prosiło parę osób w ostatnim czasie. Pojawiły się więc w Małej Cukierence pyszne babeczki, mięciutkie i pachnące, mocno waniliowe. Można podać je z różnymi kremami, bitą śmietaną, dżemem. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać np. czekoladę, orzechy, przyprawy. Bardzo polecam…
Babeczki waniliowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego)
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste proszę dodać mleko.
4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem i bitą śmietaną.
Udanych wypieków:)
Produkty byly temperaturze pokojowej. :(
tak może być, pozdrawiam
możę produkty nie były w temperaturze pokojowej i temu babeczki opadły?
to dziwne, nie wiem jaka może być przyczyna, pozdrawiam
Nie sprecyzowałam tego wcześniej. Babeczki za pierwszym, jak i za drugim razem opadły jeszcze w piekarniku :(
przykro mi, proszę może piec ze 3-4 minuty dłużej, powinno pomóc, pozdrawiam ciepło
Robiłam te pyszne,waniliowe babeczki 2 razy. Za pierwszym razem,jak i za drugim,babeczki pod koniec pieczenia oklapły. Niektore nawet zrobiły sie wklęsłe,dlaczego?? W smaku rewelacyjne,ale ten wygląd znacznie odbiega od tych ze zdjęcia… Pozdrawiam, wierna czytelniczka.
to dobrze:) życzę smacznego, pozdrawiam
ROSNĄ ROSNĄ ;-)
cieszę się:) pozdrawiam
Przepyszne:)
Wyglądają cudownie i smacznie! U mnie też akurat przepis podstawowy na blogu tylko że na czekoladowe :-)
Wyglądają pysznie, jak ze sklepu
mam nadzieję, że będą smakowały, pozdrawiam ciepło
Pieką się :)