Tym razem przepis bardziej klasyczny na babeczki waniliowe. O taki przepis prosiło parę osób w ostatnim czasie. Pojawiły się więc w Małej Cukierence pyszne babeczki, mięciutkie i pachnące, mocno waniliowe. Można podać je z różnymi kremami, bitą śmietaną, dżemem. Przepis można dowolnie modyfikować, dodać np. czekoladę, orzechy, przyprawy. Bardzo polecam…
Babeczki waniliowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego)
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste proszę dodać mleko.
4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem i bitą śmietaną.
Udanych wypieków:)
Babeczki super, chociaż miałam wrażenie, że nie wyjdą. Masa wyglądała jakby się zwazyla, mleka w sumie dodałam pol szklanki bo było tak gęste ciasto. Finalnie wyszło 18 babeczek 😊