Babeczki waniliowe z serkiem mascarpone i syropem – Wyjątkowo smaczne, waniliowe babeczki z delikatnym kremem, który zrobiłam z serka mascarpone, skórki cytrynowej i syropu Łowicz Czarny Bez. Muszę przyznać, że krem udał się wspaniale. Kolejny deser, za który dostałam wiele pochwał, bardzo polecam. Jako całość deser jest aromatyczny, trochę cytrynowy i lekki. Jeśli nie mamy syropu o smaku Czarny Bez, możemy zastąpić go innym, ale polubiłam ten syrop i mogę go polecić. Jest smaczny i zawiera naturalne wyciągi z owoców, co troszkę wzmocni nasz organizm w zimowe dni. Z podanego przepisu upiekłam 12 babeczek. Pozdrawiam:)
Babeczki waniliowe z serkiem mascarpone i syropem
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
250g mąki (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
130g miękkiego masła
2 jajka
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
160g naturalnego jogurtu
Krem:
250g serka mascarpone
3 łyżki syropu Łowicz Czarny Bez
skórka starta z pół cytryny
Dodatkowo:
trochę syropu Łowicz Czarny Bez do polania babeczek przed podaniem
Babeczki :
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 30 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać mąkę, jogurt i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół przez około 27-30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Upieczone babeczki odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem :
5. Serek mascarpone rozmieszać łyżką, aby trochę zmiękł.
6. Dodać dwie łyżki syropu i wymieszać łyżką, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać jeszcze jedną łyżkę syropu i znów dokładnie wymieszać.
7. Na końcu dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Gotowym kremem ozdobić babeczki i przed samym podaniem wierzch można skropić syropem, jak na zdjęciu poniżej.
Udanych wypieków:)
Ale same babeczki wyszły super. Mięciutkie tylko mało słodkie więc krem byłby do nich idealny
Krem mi się zważył. Dałam syrop malinowy wg wskazówek więc dlaczego?
Wszystkiego Najlepszego i cieszę się, że smakowały, pozdrawiam ciepło
Do tego serka mascarpone dodałam startą skórke cytryny tylko. I znikły w mgnieniu oka. A upiekłam je dziś na Barbórke bo mam na drugie. Dziękuje.
jeśli nie ma Pani żadnego syropu może Pani dodać miodu lub jakiegoś likieru lub dżemu,
pozdrawiam
Babeczki wyciągłam z pieca.Teraz czekam aż ostygną.Ale nie mam tego syropu-ups. I tak myśle co mam dać w zamian.?
tak, można użyć maślanki,
pozdrawiam
Czy zamiast jogurtu mogę użyć maślanki ?
Kupiłam je w Tk maxx
pozdrawiam
Gdzie kupilas te śliczne naczynia? Mam kubki z tej serii ale nie mam pojecia gdzie można je zdobyć… ♥
Wyglądają wspaniale :)
yes, you can use jam
Those cupcakes look wonderful! What if instead of syrup I would you few cups of jam..?
I just loved this recipe. Beautiful pictures and detailed recipe makes all your posts so special!
http://cosmopolitancurrymania.blogspot.in/
thanku you Purabi Naha :)
Jej, to mi wygląda na naprawdę kremową rewolucję :D