Babeczki drożdżowe z żurawiną

Babeczki drożdżowe z żurawiną – Przepyszne, rewelacyjne babeczki z żurawiną. Bardzo apetyczne, nie za słodkie, pięknie pachnące, po prostu idealne. Łatwe w przygotowaniu, ponieważ ciasto od początku jest gęste i nie trzeba go długo wyrabiać, szybko zaczyna odchodzić od rąk. Wyglądają wspaniale i tak też smakują, śniadanie z takimi babeczkami będzie bajeczne :), polecam…

Babeczki drożdżowe z żurawiną

Babeczki drożdżowe z żurawiną
składniki na 12 sztuk:
250g mąki
1 jajko
50g masła
75ml mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
30g drożdży
szczypta soli
100g suszonej żurawiny

1. Podgrzać mleko z masłem, aż się roztopi. Odrobinę przestudzić (ale żeby było ciepłe).

2. Przesiać mąkę, dodać rozkruszone drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk.

3. Wsypać żurawinę i wgnieść ją w ciasto. Przykryć i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

4. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Formować z ciasta kuleczki i wkładać je do formy. Znów odstawić ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.

5. Piec babeczki w temperaturze 160-170°C przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią.

Udanych wypieków :)

Babeczki drożdżowe z żurawiną

Podobne przepisy

Ciasto ze Świeżą Żurawiną

Korzenne muffinki z żurawiną i figami

17 komentarzy do “Babeczki drożdżowe z żurawiną”

  1. Babeczki wyśmienite , pierwszy raz zrobiłam i wyszły naprawdę rewelacyjnie – zrobiłam z podwójnej porcji .Jedną cześć zrobiłam z żurawiną , a drugą z rodzynkami i orzechami – też rewelacja – proponuję spróbować nie zawiedziesz się.Pozdrawiam gorącą – polecam swój prosty placek z brzoskwiniami z puszki
    7 łyżek mąki
    7 łyżek cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka sody
    1 budyń śmietankowy (bez cukru) + 1 łyza cukru
    0,5 szlk. mleka
    1 aromat do ciasta – ja używam pomarańczowy
    3/4 kostki margaryny Kasi
    100 gram orzechów – mogą być włoskie, laskowe lub pomieszane – rozdrobnione ale nie na mąkę
    Utrzeć ciasto mikserem – masło+cukier+żółtka+soda+mąka+aromat – w takiej kolejności
    Brzoskwinie odcedzić na sicie – pokroić w kostkę , podzielić na dwie równe części
    Budyń rozpuścić w mleku i dodać 1 łyżkę cukru – nie więcej
    Ugotować budyń na soku z brzoskwiń – ostudzić
    Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tortownicy , przykryć połową brzoskwiń , na nie wyłożyć budyń tworząc łyżką wysepki , na bydyń poukładać resztę brzoskwiń.
    Ubić piane z białe z dodatkiem 3 – 4 łyżeczek cukru , gdy piana będzie sztywna dodać orzechy (mogą być też wiórki kokosowe – wedle smaku)
    Pianę wyłożyć na ciasto – piec w piekarniki nagrzanym do 200 st. C około 1 godziny .
    Podawać dobrze wystudzone .Pyszne, delikatne , świeże.
    GORĄCO POLECAM – SMACZNEGO!!!!!

    Odpowiedz
  2. inne bakalie jak najbardziej, ze świeżymi owocami to za bardzo nie wiem jaki będzie efekt, ale odradzałabym
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. nie miałam szczęscia do babeczek muffinek itp i dzis zrobiłam po raz pierwszy te drozdzowe tyle ze z czekolada bo tylko to miałam.sa pyszne i puszyste.musiałam tylko skrócic czas pieczenia z 20 min do ok 12 bo mam małe foremki .POzdrawiam i jeszcze kiedy na pewno tu zaglądne.wesołych świąt

    Odpowiedz
  4. witam:)
    cieszę się, że babeczki smakowały,
    Zawsze wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika, do podanej temperatury pieczenia, chyba że w przepisie jest inaczej, ale to już wtedy będzie dokładnie opisane.
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. GENIALNE!
    zjadłam pierwszą jeszcze ciepłą;) zrobiłam podwójną porcję wyszło coś około 30 babeczek. pomysł z żurawiną -extra.
    w związku z pieczeniem mam zaś pytanie, bo nigdy nie wiem jak powinno być przy drożdżowym. wkładamy ciasto do jakiego piekarnika?? nagrzanego do tem. pieczenia? nagrzanego do niższej tem.? (jeśli tak to do jakiej? ) czy to bez znaczenia?
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz