Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Upiekłam dwuktotnie, są rewelacyjne, szybko znikają ze stołu…
Wyszły pyszne :)
Masa nie powinna być gęsta, raczej płynna
pozdrawiam
Proszę opisać jaką prawidłową konsystencję powinna mieć masa ? Mi wyszła dość gęsta , nawet nie kapała z mieszadła i ciężko spływała w foremki, nie wiem czy nie przesadziłam z ilością czekoladą lub kakao?
Czekam na efekt …
w przepisie jest podane 180oC,
pozdrawiam
Na ile stopni powinien być nastawiony piekarnik bez termoobiegu ?
Cieszę się, na samym początku przepisu podałam źródło,
pozdrawiam ciepło
Tyle czasu szukałam właśnie takiego przepisu.REWELACJA!!!
Czy może mnie Pani odesłać do podstawowego przepisu na babeczki o takiej konsystencji(o ile taki jest)
Ogromnie się cieszę:) również życzę Wesołych Świąt
Duża-Mała-Ania;) – może Pani dodać truskawki, ale ja nigdy nie piekłam tych babeczek z owocoami, więc nie wiem jaki będzie efekt,
pozdrawiam ciepło
Witam,
dziś rano upiekłam babeczki. Wyszły fenomenalne! Zgadzam się że, są to najelpsze babeczki czekoladowe.
Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt :)
czy jeżeli dodam tylko truskawi, stanie się coś? ponieważ u mnie w domu nikt nie lubi babanów.?
trudno mi powiedzieć nie robiłam ich z nadzieniem, ale wydaje mi się że wyjdą dobre,
pozdrawiam
Czy nic się z nimi nie stanie, jeżeli włożę w środek budyń?
tak 160oC ale na funkcji termoobieg
pozdrawiam
Ten przepis jest jakis lipny…babeczki siadly i bo byly niedopieczone….nie pasowalo mi cos te 160st…no ale dostosowalam sie do przepisu zeby ich nie przesuszyc i co i dupa jas, babeczki do smietnika