Baba piaskowa z makiem

Świetny przepis na babkę. Wychodzi bardzo smaczna i jak na razie, zawsze się udaje :) Delikatna, mięciutka, pachnąca migdałami, smakowała całej rodzinie. Nie za słodka, taka w sam raz. Zamiast rodzynek można dodać inne bakalie. Polecam… Oryginalny przepis pochodzi ze strony.

Baba piaskowa z makiem 1

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

¾ szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

250g masła

4 jajka

1 szklanka maku

1/3 szklanki mleka

pół szklanki rodzynek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat migdałowy lub esencja migdałowa

lukier (niekoniecznie)

Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć, ciągle ucierając wbijać stopniowo jajka, dodać cukier i powoli dodawać oba rodzaje mąki. Wlać mleko i wsypać mak, dodać aromatu migdałowego. Dokładnie utrzeć i dodać oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Ciasto wlać do dużej formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC (ja piekłam 160 oC, ustawienie piekarnika góra-dół, 2 poziom od dołu). Ostudzoną babkę polukrować i posypać płatkami migdałowymi lub uprażonymi orzechami. Lukier zrobiłam z likieru amaretto i cukru pudru.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

42 komentarze do “Baba piaskowa z makiem”

  1. Właśnie zrobiłam babkę… No piekę co 2-3 dni jakieś ciasto od lat.. Ale to co teraz wyszło, to nawet nie wiem jak nazwać.. Tłuste, bardzo mokre/zaznaczam-wyrosło! /zakalec, też nie, ale nie jest dobre.. Nie wiem jak tu wkleić zdjęcie. Nie polecam. Korzystałam już tu z innych przepisów i bylo ok. Zrobiłam ściśle wedlug przepisu. Jutro zrobię szarlotkę na kruchym cieście i zapomnę o tym przepisie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Robię to ciasto już 5 raz bez rodzynek… i nic z tego co tutaj Pani pisze się nie dzieje. Babka jest pyszna, delikatna i u nas w domu uwielbiana. Polecam spróbować raz jeszcze, warto :) Może zmiana mąki albo masła lub wykonać test suchego patyka? :)

      Odpowiedz
  2. Mam pytanie – jaki mak trzeba wsypać: uprzednio namoczony i ugotowany (tak jak to sie robi np. do masy makowej), czy „surowy” tzn. bezpośrednio z opakowania, bez tej obróbki wstępnej?

    Odpowiedz
  3. Dziękuję bardzo za odpowiedz .Babka fantastyczna napewno zrobię jeszcze kiedyś z całym makiem bo lubię robić dokładnie według przepisu a to była siła wyższa z tym mielonym. Przepis ląduje w ulubionych. Dziękuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz