Świetny przepis na babkę. Wychodzi bardzo smaczna i jak na razie, zawsze się udaje :) Delikatna, mięciutka, pachnąca migdałami, smakowała całej rodzinie. Nie za słodka, taka w sam raz. Zamiast rodzynek można dodać inne bakalie. Polecam… Oryginalny przepis pochodzi ze strony.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
250g masła
4 jajka
1 szklanka maku
1/3 szklanki mleka
pół szklanki rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy lub esencja migdałowa
lukier (niekoniecznie)
Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć, ciągle ucierając wbijać stopniowo jajka, dodać cukier i powoli dodawać oba rodzaje mąki. Wlać mleko i wsypać mak, dodać aromatu migdałowego. Dokładnie utrzeć i dodać oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Ciasto wlać do dużej formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC (ja piekłam 160 oC, ustawienie piekarnika góra-dół, 2 poziom od dołu). Ostudzoną babkę polukrować i posypać płatkami migdałowymi lub uprażonymi orzechami. Lukier zrobiłam z likieru amaretto i cukru pudru.
Udanych wypieków :)
Właśnie zrobiłam babkę… No piekę co 2-3 dni jakieś ciasto od lat.. Ale to co teraz wyszło, to nawet nie wiem jak nazwać.. Tłuste, bardzo mokre/zaznaczam-wyrosło! /zakalec, też nie, ale nie jest dobre.. Nie wiem jak tu wkleić zdjęcie. Nie polecam. Korzystałam już tu z innych przepisów i bylo ok. Zrobiłam ściśle wedlug przepisu. Jutro zrobię szarlotkę na kruchym cieście i zapomnę o tym przepisie. Pozdrawiam
Robię to ciasto już 5 raz bez rodzynek… i nic z tego co tutaj Pani pisze się nie dzieje. Babka jest pyszna, delikatna i u nas w domu uwielbiana. Polecam spróbować raz jeszcze, warto :) Może zmiana mąki albo masła lub wykonać test suchego patyka? :)
Super przepis , waśnie takiego szukałam od dłuższego czasu.Dziękuję i lecę zrobić beczkę…
Mak w przepisie – suchy??? :)
tak, pozdrawiam
Witam, jaka foremka się najlepiej nadaje? Mam foremke na babkę średnicy 22cm. Pozdrawiam
myślę, że tak 24cm, pozdrawiam
Mam pytanie – jaki mak trzeba wsypać: uprzednio namoczony i ugotowany (tak jak to sie robi np. do masy makowej), czy „surowy” tzn. bezpośrednio z opakowania, bez tej obróbki wstępnej?
do masy makowej na pewno ugotowany i zmielony, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo za odpowiedz .Babka fantastyczna napewno zrobię jeszcze kiedyś z całym makiem bo lubię robić dokładnie według przepisu a to była siła wyższa z tym mielonym. Przepis ląduje w ulubionych. Dziękuję.
Jeśli mam już zmielony mak
to ile powinnam go dać i czy mogę taki dodać.?
myślę, że można dać zmielony, tyle samo, pozdrawiam
Babka jest przepyszna, rozpływa się w ustach, wszystkim smakowała, dziękuję za przepis.
Dziękuje bardzo,na Święta przystępuje do dzieła:-)
I proszę mi jeszcze powiedzieć,czy jeśli nie mam formy na babkę to taka prostokątna 24 chyba na 32 będzie dobra czy za duża?
będzie za duża, użyłam foremki o średnicy 23cm, pozdrawiam
A czy mak jakoś moczymy ,płukamy? Czy taki prosto z torebki?
dodałam prosto z torebki, pozdrawiam
Czy mak musi byc mielony?
nie, to mak niemielony, pozdrawiam
Jagoda: – można dodać budyniu,
pozdrawiam serdecznie
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam ciasta i babki z makiem. Ta była pyszna!