Świetny przepis na babkę. Wychodzi bardzo smaczna i jak na razie, zawsze się udaje :) Delikatna, mięciutka, pachnąca migdałami, smakowała całej rodzinie. Nie za słodka, taka w sam raz. Zamiast rodzynek można dodać inne bakalie. Polecam… Oryginalny przepis pochodzi ze strony.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
250g masła
4 jajka
1 szklanka maku
1/3 szklanki mleka
pół szklanki rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy lub esencja migdałowa
lukier (niekoniecznie)
Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć, ciągle ucierając wbijać stopniowo jajka, dodać cukier i powoli dodawać oba rodzaje mąki. Wlać mleko i wsypać mak, dodać aromatu migdałowego. Dokładnie utrzeć i dodać oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Ciasto wlać do dużej formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC (ja piekłam 160 oC, ustawienie piekarnika góra-dół, 2 poziom od dołu). Ostudzoną babkę polukrować i posypać płatkami migdałowymi lub uprażonymi orzechami. Lukier zrobiłam z likieru amaretto i cukru pudru.
Udanych wypieków :)
Dzień dobry,
czy można czymś zastąpić mąkę ziemniaczaną? Wydaje mi się, ze babcia wspominała kiedyś o budyniu…
Pozdrawiam
tak na oko, proszę najpierw dodać około 3/4 szklanki cukru pudru i 1-2 łyżki likieru, utrzeć mikserem, jeśli masa będzie lejąca dodać jeszcze cukru pudru, jeśli za gęsta dodać jeszcze likieru, pozdrawiam
Cukierenko, jakie dać proporcje amaretto i cukru pudru aby uzyskać lukier?
chyba nie te :)
nie szkodzi , to nie takie wazne :)
dobrze:) powodzenia z cytrynowym i smacznego!
zawsze uzywam maki pszennej tortowej chyba ze napisze inaczej, szklanka to 250ml,
pozdrawiam
Ciasto wyglada i smakuje swietnie.
te male babeczki – za dlugo pieklem, bede musial 10 min scrucic do 7 moze.
Prosze bardzo, prosze wziasc jakie kolwiek,
ja mam ich wiecej jak potrzeba
by nie zasmiecac strony to ja bym poprosil usunac te nie potrzebne komentarze moje
ale pozostawiam to to jest do pani decyzji
Decas: 11 maja 2013 o 22:41
Decas : 13 maja 2013 o 05:38
Decas: 13 maja 2013 o 05:39
Nastepnie bede probowac cytrynowe ciasto. dam znak jak zrobie
dobrze ze pani podaje skladniki ktore mozna samemu zrobic.
pozdrawiam
wszystkie juz sa:) pare zawieruszylo sie w spamie,
ciesze sie ze smakowalo:)
dziekuje za komentarze i zdjecia, ciasto wyglada swietnie, moge ktores wziac do galerii czytelnikow?
pozdrawiam serdecznie
nie wiem jak tu mozna wstawic zdjecia
wiec mam je na FB
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.193574730793601.1073741829.191239641027110&type=1
Dziekuje za przepis jeszcze raz
zdjecia juz sa, przynajmniej czesc ich
szczerze powiedziawszy nie wiem, ale wydaje mi się, że nie,
pozdrawiam serdecznie
Ta babka jest bardzo smaczna :) Mam pytanie czy jeżeli nie mam masła to mogę zastąpić masło olejem w babce piaskowej??
witam,
około 60-70 minut
pozdrawiam:)
Jak długo należy piec babkę?
Pozdrawiam:)
Bardzo się cieszę:)
smacznego, Wesołych Świąt
pozdrawiam:)
jest cudowna właśnie ją zrobiłam lekka mięciutka i wspaniała pozdrawiam gorąco i gratuluję tych wspaniałych przepisów na pewno skorzystam z wielu