Zdrowe ciasto z miodem i migdałami – Smaczne ciasto na mące pełnoziarnistej, słodzone tylko miodem z dodatkiem migdałów i suszonych owoców. Do ciasta dodałam moreli, ale możemy je zastąpić suszonymi śliwkami lub rodzynkami. Jest ono dosyć suche, więc na pewno podajemy je z herbatą lub mlekiem. Nie jest również zbyt słodkie, więc jeśli będziemy uważać, że ciasto jest za mało słodkie, to przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem lub możemy do samego ciasta dodać 3 łyżki cukru. Dużym plusem tego ciasta jest również łatwość wykonania, w ogóle nie używamy miksera. Jak dla mnie to ciasto stanowi zdrową, sycącą przekąskę, która dodaje zdrowych kalorii. Polecam…
Zdrowe ciasto z miodem i migdałami
składniki:
100g masła
230g miodu
300g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki otrąb owsianych
60g poszatkowanych migdałów w skórce
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1 łyżeczka sody
100g pokrojonych moreli lub śliwek suszonych (mogą też być rodzynki)
3 jajka
3 łyżki mleka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
25g płatków migdałowych
1. Do rondelka włożyć miód i masło. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut do przestygnięcia.
2. Wymieszać razem mąkę, sodę, otręby, migdały i przyprawy. Dodać suszone owoce, wymieszać.
3. Do roztopionego miodu dodać jajka, mleko i aromat. Wymieszać energicznie łyżką, aż składniki się połączą.
4. Do mąki dodać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.
6. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Podawać dobrze przestygnięte. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Witam
czy do ciasta można użyć zamiast suszonych owoców kawałków świeżych jabłek, czy raczej może się zakalec zrobić?
to około 3/4 szklanki czyli gdzieś 9 łyżek
pozdrawiam
Czy mogłabym prosić o podanie orientacyjnej objętości 230 g miodu?
Przykro mi, ale nie wiem, nigdy nie robiłam nic z syropem z agawy, nawet go nie próbowałam,
pozdrawiam
a moznaby zamiast miodu dac syrop z agawy? jesli tak to tez 230g? nigdy w sumie syropu takiego nie uzywalam, ale mam ochote sprobowac, chociaz nie wiem nawet czy jego slodycz jest podoba do slodyczy miodu ;)
Tak, otręby można zastąpić płatkami owsianymi,
dodawałam miód prawdziwy, ale wydaje mi się, że sztuczny też może być,
pozdrawiam:)
Czy otręby mogę zastąpić płatkami owsianymi ? :)
I jaki dawałaś miód? Ten prawdziwy czy sztuczny, bo mam do wykorzystania sztuczny, tylko nie wiem czy będzie dobry :)
Pozdrawiam:)
że mało słodkie, suche i warto podać z mlekiem lub herbatą – to same zalety :) każdy zje tak, jak lubi najbardziej :) ciasto wygląda bajecznie :)
wyglada przepysznie:) a dodatkow kusi mnie ten dodatek miodu, który uwielbiam:)
Uwielbiam takie ciacha:D
O mniam! Świetne!
Ja to bym kawałek na śniadanko porwała :)
how is it that your pictures look this stunning!
Ląduje w kolejce do zrobienia! Dla mnie takie wypieki są idealne- zdrowe i przepyszne:)
chyba jeszcze nigdy nie udało mi się skusić na 'zdrowe ciasto’ :-) chyba czas najwyższy!
wygląda bardzo zachęcająco :)