Podczas Food Blogger Fest VI – miałam zaszczyt wziąć udział w warsztatach kulinarnych orgaznizowanych przez markę Bakalland z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz. Warsztaty były świetnie zorganizowane, pan Andrzej z panią Kasią, przesympatyczne osoby, służyli poradą i pomocą. Było pyszne jedzenie, panowała wspaniała atmosfera i można było poznać ciekawych ludzi. Podzieleni byliśmy na grupy, z których każda miała przygotować coś smacznego z przepisów pana Andrzeja. Przygotowałam z tego wydarzenia krótki FILM.
<
Powyżej mój zespół :), który spisał się na medal. Przygotowałyśmy pyszne curry z kalafiora. Główną pieczę nad nim sprawowała Lucia z Zielony lanczboks, widać było fach w ręku. Na końcu były podziękowania (patrz FILM) i przemiłe słowa otuchy.
Nasze stanowisko zaopatrzone było w wielką patelnię (nigdy wcześniej takiej nie widziałam :)). Miałyśmy pełno warzyw, mleczko migdałowe, masło orzechowe i przyprawy. Oczywiście nie zabrakło bakalii i wspaniałego towarzystwa.
O to nasze fantastyczne dzieło. Wielka patelnia curry z kalafiora. Posypane świeżymi ziołami i uprażonymi orzechami.
Poniżej przepyszny pudding ryżowy. Bardzo mi smakował, świetne zestawienie bananów, limonki, cynamonu. Mam nadzieję, że uda mi się go odtworzyć i podzielić przepisem na blogu.
Zdecydowanie orzechy i to praktycznie wszystkie :) Mino, iż jestem na nie uczulona, to jednak regularnie zdarza mi się „łamać” zasady i chrupnąć orzechowe małe co nieco :)
Najbardziej lubię suszona żurawinę..
Do jogurtu, keksa sera, żurawina dzień rozwesela :)
Pozdrawiam serdecznie.
Moje ulubione bakalie to orzechy nerkowca i migdały…dobre do wszytskiego…do ciast, owsianki czy do posypania kremu brokułowego ;)
…a nie,,,jeszcze pistacje i fistaszki do pochrupania <3
Najlepsze są te w keksie. Uwielbiam suszone śliwki namoczone w alkoholu, żurawine i suszony ananas oraz gruszki.
Migdały ❤️❤️Sa nie tylko delikatne, pyszne i chrupiące ale także bardzo zdrowe. Sa bogatym źrodłem substancji odżywczych. Cała moja rodzina je uwielbia. W żadnym tygodniu nie może u nas w domu zabraknąć migdałów. Rowniez ciasta, ciasteczka i babeczki idealnie sie komponują z migdałami. Moja miłość do kuchni , szczególnie do pieczenia sprawia ze ciagle odkrywam coś nowego, ale migdały sa nie odłączonym elementem w moich przepisach.
Żurawina super jest, ty też możesz przecież jeść , na śniadanie do owsianki , bez niej życie jest nie WARTE
orzechy orzechy i jeszcze raz orzechy
Chociaz niektorzy twierdza, ze daktyle moga wywolac bol glowy ja i tak uwazam ze jest to najlepszy wybor jesli mowimy o bakaliach.
Orzechy nerkowca, kandyzowany ananas i skórka pomarańczowa. Nie pogardzę suszonymi śliwkami…mogą być w czekoladzie:-)
Lubię większość bakalii, ale moimi ulubionymi są zdecydowanie orzechy nerkowca i żurawina.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Nie ma bakalii, których bym nie ubóstwiała :) Uwielbiam zarówno orzechy, jak i suszone owoce. Migdały, rodzynki jak wszystkie was smakowitości zajadać chcę! Lecz przyznam się, o jednych szczególnie śnię- figi- te właśnie jem! bo figa jedyna, swą słodyczą mnie zachwyca ;)
Uwielbiam bakalie a szczególnie wszelkie orzechy. Miłością pałam do migdałów, orzechów makadamia czy nerkowców. Nie pogardzę zwykłymi orzechami włoskimi czy laskowymi. Jeśli w ręce wpadną suszone owoce to czemu nie tez chętnie. Tak sobie myślę czy to już uzależnienie czy jeszcze nie :)
Moje ulubione bakalie to orzechy laskowe i suszona żurawina. Ale bardzo lubię też suszone śliwki, morele, rodzynki i orzeszki ziemne.
Najsmaczniejsze moim zdaniem są rodzynki oraz kandyzowane owoce ananasa, papai, mango oraz skórka pomarańczy/cytryny w czekoladzie
Uwielbiam wszystkie bakalie :-) no może pomijając daktyle bo za nimi nie przepadam…. Ale całą resztę kocham ! :-) Baklie dodaje wszędzie, do muesli, ciast, ciasteczek ale najbardziej uwielbiam wielkanocną pasche z żurawiną, morelami, migdałami i rodzynkami :-) Już się nie mogę doczekać tej aksamitnej konsystencji i aromatu bakalii.