Muffinki sezamowe

To są moje ulubione Muffinki :), są naprawdę przepyszne. Robi się je bardzo szybko, a efekt jest wspaniały. Zaraz pójdę sprawdzić, czy mam sezam… (przepis autorski).

Muffinki sezamowe

Muffinki sezamowe
Składniki na 12 sztuk:
100g roztopionego masła (ostudzonego)
pół szklanki brązowego cukru (100g)
2 jajka
2/3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
100g sezamu
aromat śmietankowy
100g rodzynek

Masło wymieszać z brązowym cukrem, roztrzepanymi jajkami i aromatem śmietankowym.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, sezamem, rodzynkami i szczyptą soli. Mokre składniki połączyć z masą mączną i mieszać krótko, aż wszystkie składniki będą mokre.

Formę do muffinek posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierowymi foremkami.

Foremki napełnić do ¾ wysokości, a wierzch babeczek posypać sezamem i brązowym cukrem. Piec około 25 minut w 170o C (ja piekłam w 160o C, ale to zależy od piekarnika).

Przyjemnego pieczenia :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do wpisu „Muffinki sezamowe”

  1. Muffinki nie mają jeszcze komentarza, bazowałam na Pani opinii… w 100% zgadza się z moją!
    Są pyszne, robi je się błyskawicznie, napewno do powtórki! Polecam :)

  2. Właśnie zrobiłam. Pyszne. Na początku martwiła mnie trochę konsystencja ciasta, ale muffinki wyszły wyśmienite :) dzięki za kolejny rewelacyjny przepis :))))

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.