Bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego. Nadzienie zrobione jest z powideł, orzechów i cynamonu. Dodałam również trochę cukru wanilinowego, aby ciastka były bardziej aromatyczne. Szybciutko się pieką i wspaniale smakują posypane cukrem pudrem. Kruszą się słodko przy każdym kęsie:) mniam, mniam. Bardzo polecam…
Ciastka francuskie z powidłami i orzechami
Składniki na 8 sztuk:
275-300g ciasta francuskiego rozmrożonego
120g powideł
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rumu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
40g zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
cukier puder do posypania
1. Do powideł dodać cynamon, rum, cukier wanilinowy i orzechy, dokładnie wymieszać.
2. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty wielkości około 10x10cm.
3. Jajko w kubeczku rozbełtać widelcem i posmarować nim brzegi kwadratów.
4. Na środek każdego kwadratu nałożyć po łyżeczce nadzienia orzechowego. Następnie sklejać brzegi kwadratów na środku ciastka (formując sakiewki) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciastka piec w temperaturze 210°C na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 15 minut.
Podawać przestygnięte, posypane cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
A czy możesz polecic dobre ciasto francuskie?
ostatnio najbardziej mi pasuje ciasto francuskie z biedronki,
pozdrawiam serdecznie
nie wiem, jeszcze nie robiłam, pozdrawiam:)
jak zrobić ciasto francuskie samodzielnie? :)
tak może, pozdrawiam :)
Czy zamiast powidel moze byc marmolada? ; )
Muszą smakować przecudnie:) ! Pozdrawiam:)
Ale obłędnie wyglądają …. zauroczyłam się :)
Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)
tak idealne do kawy, dzisiaj rano to sprawdziłam:) pozdrawiam serdecznie
Jakie pyszności :) W sam raz do niedzielnej kawy :)