Tort cynamonowo-migdałowy – Tort dla wielbicieli cynamonu i migdałowego likieru :), bardzo smaczny nie za słodki, taki w sam raz. Nie jest trudny w przygotowaniu, ponieważ krem jest twarogowo – śmietanowy na żelatynie. Oczywiście każda cześć tortu jest cynamonowa: biszkopt, masa i gdy przekładamy ciasto dżemem, też prószymy cynamonem. Ciasto więc pachnie migdałowym likierem i intensywnie cynamonem. Taki idealny tort na zimowy, świąteczny okres. Udekorować możemy go dowolnie (zmodyfikowany przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 6 z 2010 roku).
Tort cynamonowo-migdałowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
170g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g mielonych migdałów
Krem:
250g zmielonego sera twarogowego (jak na sernik)
50g cukru pudru
1 opakowania cukru wanilinowego
40ml likieru amaretto
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżeczek żelatyny
500ml śmietany 30%
Dodatkowo:
2/3 szklanki likieru amaretto
150g konfitury morelowej
cynamon
Dekoracja:
350-400ml śmietany 30%
fix do śmietany
do posypania płatki migdałowe lub krokant (płatki czekoladowe)
wisienki kandyzowane
płatki czekoladowe
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz migdałami.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
3. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 2-3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem od pieczenia (tylko dno) i wyrównać. Piec przez około 50 minut.
5. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przekroić je w poziomie na 3 biszkopty. Każdy biszkopt nasączyć odrobiną likieru, dwa posmarować podgrzaną konfiturą morelową i oprószyć cynamonem. Jedne biszkopt posmarowany konfiturą włożyć do tortownicy i zamknąć obręcz.
6. Ser zmielony wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, likierem i cynamonem.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuścić.
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
8. Do żelatyny dodać parę łyżek masy twarogowej, wymieszać, a następnie wszystko wlać do reszty serowego kremu. Następnie dodać ubitą śmietanę i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
9. Połowę przygotowanego kremu rozsmarować na biszkopcie w tortownicy, przykryć drugim biszkoptem posmarowanym konfiturą i rozsmarować drugą połowę kremu. Nałożyć trzeci krążek ciasta, lekko docisnąć dłonią i wstawić tort do lodówki na co najmniej 60 minut.
Dekoracja:
10. Śmietanę ubić z fixem, odłożyć trochę do ozdoby, resztą posmarować wierzch i boki ciasta. Wzdłuż krawędzi tortu wycisnąć śmietanowe rozetki, ozdobić go wisienkami i płatkami czekoladowymi, boki posypać krokantem lub płatkami migdałowymi.
Udanych wypieków :)
tort wygląda pięknie i świetnie smakuje. Kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia przez ten aromat cynamonu i likieru migdałowego.
cieszę się że smakuje, pozdrawiam serdecznie
jak najbardziej można użyć serka „Mój Ulubiony” będzie dobrze, pozdrawiam
Czy zamiast sera twarogowego mozna dodac ser typu „Moj Ulubiony”, czy moze wtedy konsystencja bedzie zbyt lekka i plynna?
wydaje mi się, że tak, tort jest cynamonowy, a cynamon z kawą dobrze smakuje,
pozdrawiam ciepło
Czy zamiast likieru amaretto można dać na przykład likier latte machiatto?
bardzo dziękuję i życzę smacznego:)
Dziękuję za szybką odpowiedź :)
P.S. Świetna strona i zdjęcia :)
tak można zastąpić migdały orzechami laskowymi,
pozdrawiam
Czy mielone migdały można zastąpić mielonymi orzechami laskowymi ?
bardzo się cieszę:) że smakował, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
tort jest meeega pyszny :)
upieklam go dwukrotnie :)
pozdrawiam
polecam :)
anja :)
Cuuudo! pewnie upieke
Ja prawie zawsze używam łowieckiej śmietanki 30% z kartonika, w moim lokalnym sklepie innej nie ma:)
czasami kupie w jakimś supermarkecie śmietankę w kubeczku z krótką datą ważności jest jakby bardziej świeża, ale to naprawdę wyjątki, a tak zawsze łowieckiej,
pozdrawiam:)
Dziendobry ^^ Mogę zapytać jakiej firmy śmietana używać ? :)
Wspaniały tort. Masz bardzo fajne przepisy. Chyba nie ma Cię na Durszlaku, a szkoda… Pozdrawiam :)
Jestem :) brałam udział w akcji śliwki 2010
Pozdrawiam