Tort cynamonowo-migdałowy

Tort cynamonowo-migdałowy – Tort dla wielbicieli cynamonu i migdałowego likieru :), bardzo smaczny nie za słodki, taki w sam raz. Nie jest trudny w przygotowaniu, ponieważ krem jest twarogowo – śmietanowy na żelatynie. Oczywiście każda cześć tortu jest cynamonowa: biszkopt, masa i gdy przekładamy ciasto dżemem, też prószymy cynamonem. Ciasto więc pachnie migdałowym likierem i intensywnie cynamonem. Taki idealny tort na zimowy, świąteczny okres. Udekorować możemy go dowolnie (zmodyfikowany przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 6 z 2010 roku).

Tort cynamonowo-migdałowy

Tort cynamonowo-migdałowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
170g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g mielonych migdałów
Krem:
250g zmielonego sera twarogowego (jak na sernik)
50g cukru pudru
1 opakowania cukru wanilinowego
40ml likieru amaretto
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżeczek żelatyny
500ml śmietany 30%
Dodatkowo:
2/3 szklanki likieru amaretto
150g konfitury morelowej
cynamon
Dekoracja:
350-400ml śmietany 30%
fix do śmietany
do posypania płatki migdałowe lub krokant (płatki czekoladowe)
wisienki kandyzowane
płatki czekoladowe

Tort cynamonowo-migdałowy

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz migdałami.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

3. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 2-3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem od pieczenia (tylko dno) i wyrównać. Piec przez około 50 minut.

5. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przekroić je w poziomie na 3 biszkopty. Każdy biszkopt nasączyć odrobiną likieru, dwa posmarować podgrzaną konfiturą morelową i oprószyć cynamonem. Jedne biszkopt posmarowany konfiturą włożyć do tortownicy i zamknąć obręcz.

6. Ser zmielony wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, likierem i cynamonem.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuścić.

7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.

8. Do żelatyny dodać parę łyżek masy twarogowej, wymieszać, a następnie wszystko wlać do reszty serowego kremu. Następnie dodać ubitą śmietanę i wymieszać mikserem na średnich obrotach.

9. Połowę przygotowanego kremu rozsmarować na biszkopcie w tortownicy, przykryć drugim biszkoptem posmarowanym konfiturą i rozsmarować drugą połowę kremu. Nałożyć trzeci krążek ciasta, lekko docisnąć dłonią i wstawić tort do lodówki na co najmniej 60 minut.

Dekoracja:
10. Śmietanę ubić z fixem, odłożyć trochę do ozdoby, resztą posmarować wierzch i boki ciasta. Wzdłuż krawędzi tortu wycisnąć śmietanowe rozetki, ozdobić go wisienkami i płatkami czekoladowymi, boki posypać krokantem lub płatkami migdałowymi.

Udanych wypieków :)

Tort cynamonowo-migdałowy 1

Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do “Tort cynamonowo-migdałowy”

  1. tort wygląda pięknie i świetnie smakuje. Kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia przez ten aromat cynamonu i likieru migdałowego.

    Odpowiedz
  2. Ja prawie zawsze używam łowieckiej śmietanki 30% z kartonika, w moim lokalnym sklepie innej nie ma:)
    czasami kupie w jakimś supermarkecie śmietankę w kubeczku z krótką datą ważności jest jakby bardziej świeża, ale to naprawdę wyjątki, a tak zawsze łowieckiej,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz