Rurki z kremem – Pierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominającym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości foremki, myślę, że lepiej robić większe rurki. Deser lekki, smaczny i trudno mu się oprzeć. Bardzo polecam…
Rurki z kremem
Składniki na około 50 sztuk:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
250g masła lub margaryny
szczypta soli
1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
Krem:
900ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g (można też użyć 2 lasek wanilii)
50g masła
4 żółtka
2 jajka
200g cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
80g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę przesiać. Dodać cukier wanilinowy, sól, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę masło z mąką rozcierać palcami. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 60 minut.
Krem:
2. Do rondelka z grubym dnem wlać mleko, dodać 50g masła i wsypać cukier wanilinowy, zagotować.
3. Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać obie mąki i dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do jajecznej masy wlewać powoli gorące mleko, najlepiej cały czas mieszając mikserem. Dobrze wymieszaną masę przelać znów do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje (masa zrobi się gęsta jak budyń, na początku mogą się robić grudki, ale proszę się nie przejmować, rozbiją się). Budyniową masę zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać paski o długości około 30cm i szerokości około 2cm (długość paska będzie zależała od tego, jak duże mamy foremki do robinia rurek, moje paski były dłuższe, ponieważ mam duże metalowe foremki, użyłam też foremek do cannoli). Metalowe formy na rurki posmarować masłem i ciasto nawinąć na foremki, ale tak, by ciasto nachodziło na siebie (gdzieś do połowy już nawiniętego paska).
6. Nawinięte rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika rurki odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia, następnie delikatnie zsunąć ciasto i odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
7. Ostygnięty krem krótko zmiksować i przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (może też być plastikowa butelka z tylką, wydaje mi się, że będzie lepsza od woreczka) i kremem napełnić rurki, proszę dawać kremu szczodrze; jest go naprawdę dużo, mnie nawet zostało.
8. Rurki z kremem przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Moje drogie panie. Czy nie jest łatwiej i smaczniej zrobić krem z budyniu? Ja zawsze robię krem na bazie budyniu do napoleonek,do ptysi,do rurek a nawet do biszkoptu zamiast zwykłego kremu maślanego.Wystarczy ugotować 4 budynie z połową mleka/czyli na 1 budyń 250 ml. mleka/ 2 kostki masła . Ugotować budynie waniliowe z dodać cukier. /2 łyżki na 1 budyń/..Po ugotowaniu przykryć folią .Zmiksować masło i dodawać /dalej miksując po 1 łyżce ZIMNEGO budyniu .Po połączeniu składników dodać 1 całe jajko.Można też dodać kakao.Krem jest dużo lepszy od tego na mące.I GOTOWE Ja kupuję budynie z niemieckiej firmy po ugotowaniu jest sztywniejszy.Do kupienia na targowisku z niemieckimi produktami.
Rurki wyszły wspaniałe! Chrupiące, pachnące, delikatne, pyszne! Kremu wystarczyło na dwie porcje ciasta. Po upieczeniu rurki dobrze odchodziły od metalowych foremek, nawet bez smarowania ich masłem. U mnie z jednej porcji ciasta wyszło 45 małych rurek. Dziękuję za przepis! Dodaję go do „ulubionych” :)
U mnie niestety też ciasto zjechało z rurek. Gdzie jest przyczyna? Za dużo masła? W smaku pyszne
Przepis na rurki rewelacyjny, wychodzą pyszne, niestety u mnie bardzo szybko robią się miękkie. Pierwszy dzień super chrupkie na drugi miękkie, co może być przyczyną?
Witam, mam pytanie, czy myśli pani, że z ciasta na rurki powinny się udać eklerki? Pozdrawiam, rurki wyglądają przepysznie ;)
nie to w ogóle inny typ ciasta, pozdrawiam
Zrobiłam wersję bezglutenową (zamieniłam mąkę) i dodałam białko dla połączenia składników. Wyszły pyszne!
Mam pytanko odnośnie całych jajek w kremie. Mam w planie robić rurki z Pani przepisu ale nie spotkałam się wcześniej z całymi jajkami w kremie budyniowym i nie ukrywam że bardzo boję się efektu jajecznicy hehe :) Czy krem ma jakieś lepsze walory smakowe poprzez dodanie tych całych jajek? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Zaryzykowalam i zrobilam dokladnie z powyzszego przepisu. Konsystencja jak najbardziej, ze smakiem roznie. Mi osobiscie przeszkadza jest jakby zbyt jajeczny(?) Maz i dzieci stwierdzili, ze jest ok, mi nie pasuje i jednak bede robic standardowo zwykle budynie plus maslo. Wydaje mi sie, ze wyczuwalny smak jajek jest glownie przez dodanie bialek oprocz zoltek..
Za to ciasto jest super :)
Pozdrawiam
Witam czy ten krem nadaje się do karpatki??
Wydaje mi się, że będzie za mało gęsty, pozdrawiam
Chciałam sie zapytać jak zrobię masę wieczorem jutro a rano skończę rurki to ten krem mi się nie zepsuje?proszę o odpowiedź
myślę, że się nie zepsuje, pozdrawiam
Zrobiłam je nieco wcześniej na święta NN. Były taki pyszne, że nie doczekały i robiłam kolejną porcję Pyszne
Pycha dawno nie jadlam takich pysznych Cudo ,a ten krem rozpływa się w ustach ,moje dzieci zachwycone .
Super przepis zreszta jak wszystkie. Mam pytanie czy moge upiec rurki wczesniej i przechowac je tydzien w szczelnym pojemniku w zamrazalce a dopiero potem today krem ?
myślę, że tak, chociaż ich nie mroziłam, pozdrawiam
Suche rurki może pani przechowywać bez mrożenia . Od lat robimy to z mama. Pieczemy je nawet miesiąc przed uroczystością a dzień prEd robimy krem i nabijamy . Smacznego
Wyprobowalam przepis i…..?rewelacja :-)