Rurki z kremem – Pierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominającym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości foremki, myślę, że lepiej robić większe rurki. Deser lekki, smaczny i trudno mu się oprzeć. Bardzo polecam…
Rurki z kremem
Składniki na około 50 sztuk:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
250g masła lub margaryny
szczypta soli
1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
Krem:
900ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g (można też użyć 2 lasek wanilii)
50g masła
4 żółtka
2 jajka
200g cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
80g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę przesiać. Dodać cukier wanilinowy, sól, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę masło z mąką rozcierać palcami. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 60 minut.
Krem:
2. Do rondelka z grubym dnem wlać mleko, dodać 50g masła i wsypać cukier wanilinowy, zagotować.
3. Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać obie mąki i dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do jajecznej masy wlewać powoli gorące mleko, najlepiej cały czas mieszając mikserem. Dobrze wymieszaną masę przelać znów do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje (masa zrobi się gęsta jak budyń, na początku mogą się robić grudki, ale proszę się nie przejmować, rozbiją się). Budyniową masę zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać paski o długości około 30cm i szerokości około 2cm (długość paska będzie zależała od tego, jak duże mamy foremki do robinia rurek, moje paski były dłuższe, ponieważ mam duże metalowe foremki, użyłam też foremek do cannoli). Metalowe formy na rurki posmarować masłem i ciasto nawinąć na foremki, ale tak, by ciasto nachodziło na siebie (gdzieś do połowy już nawiniętego paska).
6. Nawinięte rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika rurki odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia, następnie delikatnie zsunąć ciasto i odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
7. Ostygnięty krem krótko zmiksować i przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (może też być plastikowa butelka z tylką, wydaje mi się, że będzie lepsza od woreczka) i kremem napełnić rurki, proszę dawać kremu szczodrze; jest go naprawdę dużo, mnie nawet zostało.
8. Rurki z kremem przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Rurki wyszly,super :-)
Rurki wyśmienite, krem rewelacyjny. Moi domownicy oniemieli z zachwytu. Dziekuje.
Wyszły przepysznie
Pyszne rurki, dzieci są zachwycone. Szkoda, że tyle czasu zabierają (rurki, nie dzieci ;-)) Bardzo fajny blog, często korzystam z zamieszczonych przepisów i jak dotąd wszystko było bardzo smaczne, niektóre przepisy genialne.
Wielkie podziękowania za tak bogate źródło inspiracji.
Pozdrawiam S.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Ja robie rurki z kremem , te raczej sa z budyniem
Dziwna uwaga. Jakoś nie kojarzę, żeby w skład budyniu wchodziły żółtka, więc to chyba jest jednak krem, bo taki już doskonale kojarzę. Po co pisać takie komentarze….
Rurki są idealne.Poprostu bajka.Pozdrawiam
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
MC, mam ogromną prośbę. Kupiłam ostatnio foremki do ciastek w kształcie ziarenek kawy, tak się nawet nazywają. Wyglądają jak otwarte połówki orzechów. Podpowiedz, co można by w nich upiec. Jak mam jakieś swoje pomysły, ale może znajdę coś u Ciebie. Serdecznie pozdrawiam.
u mnie nic takiego na razie nie ma, ale może coś w tylu orzeszków – takie kruche ciasto przełożone kremem, pozdrawiam serdecznie
Krem mi sie nie udał,rzadki,niema szans żeby napełnic nim rurki,to samo miałam jak robiłam sama krem do karpatki z zupełnie innego przepisu tez wyszedł rzadki…zostane jednak przy budyniu z torebki+masło-w takiej wersji jest ok
Ja stosuje krem katpatka, mleko x2, plus 1 cukier waniliowy.
Jak Pani myśli, czy można upiec rurki 2 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku? Czy wtedy nie stracą kruchości? I czy ciasto szybko mięknie od kremu? Pozdrawiam
rurki nie miękną szybko, powinny wytrzymać dwa dni, pozdrawiam
myślę, że można go użyć do tartaletek, ale nie wiem jaki będzie po rozmrożeniu,
pozdrawiam serdecznie
U mnie podczas pieczenia ciasto spłynęło z rurek. Szkoda
U mnie to samo… Szkoda czasu
U mnie wyszły idealne
Rurki piecze się na leżąco. Nie mogą stać.moze to na przyczyna
Czy ten krem moge dodac do tartaletek i czy można go zamrocic jak zostanie. Czy tartaletki nim nie namiekna? Robilam go z rurkami i jest przepyszny.
Pozdr.
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Przepis ….extra. Rurki bardzo bardzo dobre …obawy miałam co do kremu a jest idealny….ja podzieliłam krem i dodałam do jednej czesci jagody tez smacznie ale mi osobiście tradycyjny bardziej smakował….POLECAM W 100% PRZEPIS…..Będę tu na pewno zaglądać
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Rurki pyszne doskonały przepis zresztą już drugi raz tu zajrzałam i wszystko wyszło pysznie polecam na pewno jeszcze tu wrócę