Ptysie z bitą śmietaną i sosem czekoladowym

Dzisiaj zapraszam na pyszne drobiazgi:) ptysie z bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Uważam, że w przygotowaniu proste, chociaż niektórzy obawiają się ciasta ptysiowego. Nic bardziej mylnego, po prostu nie wpadamy w panikę i cały czas ciasto mieszamy (szczególnie po dodaniu mąki do wody na początku mogą powstawać grudki, ale one znikną). Moje ptysie napełniłam bitą śmietaną i radzę ją ubić z fixem, żeby śmietana nie podchodziła wodą jak ciastka dłużej postoją. Deser polewamy sosem czekoladowym przed samym podaniem, żeby ptysie za bardzo nie rozmiękły, ale możemy zrezygnować z sosu i posypać je cukrem pudrem z odrobiną wanilii, też będą pyszne, polecam… (przepis z książki „Złota księga czekolady”).

ptysie z czekolada2

Ptysie z bitą śmietaną i sosem czekoladowym
Składniki:
Ciasto:
250ml wody
100g masła
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 duże jajka
Nadzienie:
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 fixy do śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sos czekoladowy:
300g gorzkiej czekolady
500ml mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Ciasto:
1. Do rondelka z grubym dnem wlać wodę i dodać masło, zagotować.

2. Gotując na średnim ogniu wodę z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto. Podgrzewać jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od boków rondelka. Wtedy zdjąć z ognia.

3. Następnie do ciasta dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu dokładnie wymieszać, aż uzyskamy jednolite ciasto (ciasto zrobi się rzadsze i kleiste).

ptysie z czekolada

4. Ciasto przełożyć do woreczka z okrągłą końcówką (zdjęcie powyżej) i wyciskać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (żeby papier nie odchodził od blachy, proszę ją najpierw posmarować tłuszczem). Porcje ciasta powinny mieć wielkość orzecha włoskiego i proszę między nimi zachować odstępy, ponieważ ptysie sporo rosną.

ptysie z czekolada3

5. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

ptysie z czekolada

Sos czekoladowy:
6. Czekoladę przełożyć do rondelka i wlać 2/3 mleka. Gotować, mieszając, aż czekolada się roztopi. W pozostałym mleku rozmieszać cukier puder, mąkę kukurydzianą i wlać do gorącego mleka z czekoladą, zagotować mieszając, zdjąć z ognia.

Nadzienie:
7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do woreczka z końcówką lub do szprycy i napełnić nią ptysie (żeby łatwiej było nam nałożyć krem, możemy ptysie trochę naciąć lub przepołowić je w poziomie na dwie części).

8. Ptysie napełnione bitą śmietaną ułożyć na talerzyku i przed samym podaniem polać je ciepłym sosem czekoladowym.

Udanych wypieków:)

ptysie z czekolada

Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do “Ptysie z bitą śmietaną i sosem czekoladowym”

  1. Zrobilam ptysie dzisiaj. Zniknely w mgnieniu oka. Tyle ze zamiast polewy czekoladowej zrobilam kakowa (nie posiadalam wszystkich skladnikow na czekoladowa) – sprawdzila sie swietnie.

    Odpowiedz
  2. tak myslalam tylko nie mialam wiecej smietany ale zrobi sie gorzka polewe to moze zalagodzi , ja nie uzywam cukru to moze wydaje mi sie ze przeslodziłam.dziekuje za komentarz

    Odpowiedz

Dodaj komentarz