Miodowe brownies z czekoladą i orzechami

Szybkie w przygotowaniu, pyszne ciastka czekoladowe brownies. Tym razem z dodatkiem miodu, który dodaje ciekawej nutki i dobrze smakuje z orzechami. Wspaniały deser, sycący, aromatyczny i bardzo czekoladowy (użyłam czekolady o zawartości kakao 70%). Świetny początek weekendu, bardzo polecam:) (inspiracja z książki „Złota księga czekolady”).

Miodowe brownies z czekoladą

Miodowe brownies z czekoladą i orzechami
Składniki:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
180g gorzkiej czekolady
130g masła
100g cukru
7 łyżek płynnego miodu (użyłam naturalnego)
2 duże jajka
100g posiekanych orzechów włoskich

1. Połamaną czekoladę z masłem przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi (możemy również roztopić na parze). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut do przestygnięcia.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

3. Do czekolady dodać cukier i miód, wymieszać. Następnie dodać jajka, wymieszać łyżką.
Wsypać przygotowaną wcześniej mąkę i wymieszać łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać orzechy.

4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 25-30minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Miodowe brownies z czekoladą

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

Miodowe brownies z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Miodowe brownies z czekoladą i orzechami”

  1. Przepis wypróbowany!
    Brownies wyszły wyśmienicie, czyli mocno czekoladowo :) Z orzechami i miodową nutką smakują rzeczywiście fenomenalnie.
    Pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie przepisu!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.