Szybkie w przygotowaniu, pyszne ciastka czekoladowe brownies. Tym razem z dodatkiem miodu, który dodaje ciekawej nutki i dobrze smakuje z orzechami. Wspaniały deser, sycący, aromatyczny i bardzo czekoladowy (użyłam czekolady o zawartości kakao 70%). Świetny początek weekendu, bardzo polecam:) (inspiracja z książki „Złota księga czekolady”).
Miodowe brownies z czekoladą i orzechami
Składniki:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
180g gorzkiej czekolady
130g masła
100g cukru
7 łyżek płynnego miodu (użyłam naturalnego)
2 duże jajka
100g posiekanych orzechów włoskich
1. Połamaną czekoladę z masłem przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi (możemy również roztopić na parze). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
3. Do czekolady dodać cukier i miód, wymieszać. Następnie dodać jajka, wymieszać łyżką.
Wsypać przygotowaną wcześniej mąkę i wymieszać łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać orzechy.
4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 25-30minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
bardzo mi miło:) cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepis wypróbowany!
Brownies wyszły wyśmienicie, czyli mocno czekoladowo :) Z orzechami i miodową nutką smakują rzeczywiście fenomenalnie.
Pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie przepisu!
Ciasta czekoladowe zawsze wyglądają i smakują rewelacyjnie :)
myślę, że tak, ja podgrzałam go w mikrofalówce, żeby był płynny, pozdrawiam
No to robię, prezentują się świetnie! Czekoladę mam, miód gęsty, bo naturalny, ale jak go rozpuszczę razem z czekoladą to chyba będzie ok?