Ciasto LION Bez Pieczenia z Batonikami i Orzeszkami – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto bez pieczenia. Jest bardzo kremowe, troszkę chrupiące od orzeszków i batoników, delikatnie waniliowe, karmelowe. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Mieszamy tylko ze sobą składniki. Będzie idealne na rodzinne spotkanie. Wygląda apetycznie i na jednym kawałku trudno poprzestać. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto LION Bez Pieczenia z Batonikami i Orzeszkami
Składniki:
Spód:
około 480-500g herbatników (mogą być zwykłe maślane lub kakaowe)
1 puszka masy krówkowej (użyłam o smaku orzechowym; 400g)
Krem:
5 batoników lion każdy po około 40g (użyłam w białej czekoladzie)
500g serka mascarpone
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
100g posiekanych, prażonych, solonych orzeszków ziemnych
Wierzch:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
2 łyżki cukru pudru
kakao do posypania
Spód:
1. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
2. Masę krówkową krótko podgrzać (ma być lekko ciepła) w mikrofalówce lub na gazie i wymieszać łyżką. Równomiernie rozprowadzić po herbatnikach w blaszce. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników, patrz FILM.
Krem:
3. Batoniki pokroić na kawałeczki.
4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i cukrem z prawdziwą wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Odłożyć około 1/3 kremu i do większej ilości kremu dodać pokrojone batoniki, wymieszać szpatułką.
6. Krem z batonikami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać.
7. Do odłożonego kremu dodać posiekane orzeszki, wymieszać łyżką i wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać (będzie dosyć cienka warstwa, patrz FILM). Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
Wierzch:
8. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Następnie łyżką zrobić wgłębienia i nierówności, aby ciasto wyglądało bardziej apetycznie, patrz FILM.
9. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego! :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy fix jest konieczny?
A śmietanki fix małe 12g?
tak taki mały, pozdrawiam
Ciasto wyśmienite!
To już kolejne przetestowane ciasto z Małej Cukierenki i jak zwykle wyszło super :)
Polecam!