W Małej Cukierence bardzo czekoladowo i piernikowo. Zapach przypraw korzennych od tygodnia unosi się w całym domu i jak na razie końca nie widać :). Dzisiaj zapraszam na babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym. Pyszne, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Krem możemy dowolnie modyfikować i zrobić, np. pomarańczowy, dodając skórki pomarańczowej i aromatu pomarańczowego lub dodać przyprawy korzenne. Gotowe babeczki możemy ładnie zapakować i obdarować nimi najbliższych.
Przeróżne opakowania na babeczki znajdziecie w sklepie
OpakowaniaCukiernicze.pl.
Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym
Składniki na 12 babeczek:
Babeczki:
150g masła
50g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki naturalnego miodu
2 kopiaste łyżki kakao bez cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków
szczypta soli
1/3 szklanki maślanki
Krem:
90g śmietanki kremówki 36%
180g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki cukru pudru
2-4 krople aromatu śmietankowego + 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub dodać 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej lub dodać cynamonu i przypraw korzennych)
Dodatkowo:
biała posypka cukrowa
Babeczki:
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę, miód, wsypać kakao, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i masę odstawić do ostygnięcia na około 5-10 minut.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami.
3. Do jajek dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
4. Do masy dodać mąkę, maślankę i krótko wymieszać, do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 22-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia na 5-10 minut i babeczki wyjąć z metalowej formy do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Czekoladę połamać lub poszatkować i przełożyć od miski. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i zagotować. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i mieszać, aż się roztopi i powstawanie jednolity krem. Krem czekoladowy nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.
7. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać aromaty (lub skórkę pomarańczową lub przyprawy korzenne) i masę czekoladową, dokładnie wymieszać.
8. Gotowy krem przełożyć do foliowego woreczka z końcówką Wilton M1 i ozdobić nim wierzch babeczek, posypać posypką cukrową lub dowolnie udekorować.
Udanych wypieków:)
Bardzo pyszne ciasto. Niestety jestem na diecie i nie mogę dużo takich pyszności jeść :D
pyszny krem. Uwielniam czekoladowe muffiny.
Gdzie kupiłaś duże pudełko na babeczki ?
jest napisane w opisie, pozdrawiam
Witam czy można zamiast imbiru cynamonu gałki muszkatołowej kardamonu i goździków dodać przyprawę do babeczek piernikowych Kamis?
myślę, że tak, chociaż nigdy jej nie używałam, pozdrawiam
Witam. Co jesli czekolada mi się zważyła?
można dodać do niej 2-3 łyżki gorącej wody lub mleka i wymieszać, pozdrawiam
witam serdecznie chcialabym zrobic krem z biala czekolada czy jej ilosc powinna byc taka sama czy zwiekszyc g
zwiększyłabym o 50g, pozdrawiam
Czy soda jest niezbedna? Czy może mogła bym ja pominąć?
może Pani pominąć, pozdrawiam
a to ciasto nadaje sie na keksówke ?czy jest zbyt miękkie na większą „powierzchnię”?
myślę, że uda się w keksówce, pozdrawiam
Czy ten krem nadaje się do dekoracji tortu?
myślę, że powinien się nadać, pozdrawiam
Są cuudowne, strasznie puszyste i nawet trzeciego dnia tę puszystość zachowały. Polecam!
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
gdzie kupić porządny rękaw cukierniczy z dużymi tylkami? :(
proszę szukać na Allegro, tortownia pl, raj cukiernika i w podobnych sklepach,
pozdrawiam serdecznie
Są cudowne :):):) ślinka leci…
Czy można zastąpić czymś maślankę? Mieszkam w Hiszpanii i ciężko tu ją dostać, podobnie jak kefir :(
można dać śmietanę lub jogurt, pozdrawiam serdecznie
Witam, jak długo po upieczeniu babeczki zachowują świeżość? Pozdrawiam Ewa
na drugi dzień też są dobre i smaczne, dłużej u mnie nie przetrwały, pozdrawiam