Smaczne, puszyste pączki z ricottą i skórką pomarańczową. Będą ciekawą alternatywą dla pączków z dżemem. Są trochę lżejsze od tradycyjnych pączków, a dzięki dodaniu sera w środku są wilgotne. Moja rodzina bardzo je polubiła:), zresztą ja też. W przygotowaniu są bardzo proste. Z przepisu uzyskamy około 18 pączków. Bardzo polecam… (przepis ze strony dailylife).
Pączki z ricottą
Składniki:
300g sera ricotta osączonego
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżki starej skórki z cytryny
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania, wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
1. Jajko z żółtkiem rozbełtać widelcem. Dodać ser, cukier puder, skórkę z cytryny oraz pomarańczy, sok i dokładnie wymieszać. Dodać przesiane obie mąki, proszek do pieczenia, alkohol, krótko wymieszać do połączenia składników. Ciasto przykryć, np. folią spożywczą i włożyć na 60 minut do lodówki.
2. Olej rozgrzać w rondelku, będzie gotowy, jeśli po posypaniu go odrobiną mąki zacznie skwierczeć. Ciasto nabierać łyżką i wkładać do nagrzanego tłuszczu. Porcję ciasta smażyć z dwóch stron (po około 2 minuty z każdej). Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.
3. Przed podaniem pączki posypać cukrem pudrem z wanilią.
Smacznego:)
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Smakołyk z najwyższej pułki -podziwiam smak -mimo diagnozy nietolerancja glukozy –
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Pyszne! Rewelacyjny przepis. Zamiast cukru pudru zrobilam lukier cytrynowy.
Basia, serek ricotta powinnas dostac w kazdym sklepie spozywczym, to juz nie jest jakas nowosc w Polsce wiec nie powinno byc klopotu z zakupem.
Przepis super, na pewno z niego skorzystam :)
ser ricotta kupiłam w Lidlu, można spróbować z jakimś serkiem śmietankowym, ale nie wiem czy będzie ten sam efekt, pozdrawiam
wyglądają bardzo apetycznie i nieskomplikowanie jak dla amatora…mam jednak pytanie o serek ricotta, co to za serek i czym mogę go zastąpić bo obawiam się, że w mojej okolicy będzie trudno o ten specyfik;-)
Nigdy nie jadłyśmy takich. Mimo, że są z ricottą to i tak smarowałybyśmy je domowymi powidłami xD