Smaczny, szybki w przygotowaniu deser- mus czekoladowy z imbirem. Kremowy, intensywny w smaku. Połącznie imbiru z czekoladą jest fantastyczne. Imbir jest bardzo dominujący w tym deserze, sporo go dodajemy, więc polecam go osobom, które lubią mocne, korzenne smaki. Mus będzie świetny na zbliżające się walentynki (inspiracja z gazety ELLE).
Mus czekoladowy z imbirem
Składniki na 4 porcje:
30g świeżo utartego imbiru (na drobnych oczkach)
2 żółtka
1 łyżeczka suszonego imbiru
3-4 łyżki płynnego miodu
100g gorzkiej czekolady
150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
kandyzowany imbir do dekoracji
1. Miód z żółtkami ubić na parze na kremową, puszystą masę (w misce znajdującej się nad gotującą się wodą; ucierałam mikserem).
2. Do kremowej masy dodać świeży i suszony imbir, wymieszać.
3. Czekoladę roztopić na parze i odstawić na około 5-10 minut do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
4. Do imbirowej masy z miodem dodać roztopioną czekoladę, wymieszać. Na końcu dodać ubitą śmietankę i wymieszać niedokładnie, aby powstał marmurkowy wzór.
Krem przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na około 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować pokrojonym, kandyzowanym imbirem.
Smacznego:)
ale apetyczny! z chęcia bym się na niego skusiła!:)