Muffinki migdałowo – orzechowe z pełnej mąki

Muffinki migdałowo – orzechowe z pełnej mąki – Miałam ochotę na coś słodkiego, ale lekkiego i szybkiego w przygotowaniu. Do tego moja mąka pełnoziarnista kończy swoją datę ważności, a nie lubię niczego marnować w kuchni. Stworzyłam więc muffinki, które są bardzo proste w przygotowaniu. Wyszły pyszne babeczki z pełnoziarnistej mąki z uprażonymi orzechami i migdałami. Mięciutkie, bardzo aromatyczne, wilgotne, z chrupiącą kruszonką. Są bardzo sycące i stanowią zdrową przekąską dzięki mące z dużą ilością błonnika i dodaniu jogurtu. Polecam :)

Muffinki migdałowo - orzechowe z pełnej mąki

Muffinki migdałowo – orzechowe z pełnej mąki
Składniki na 12 sztuk:
1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
0,5 szklanki migdałów
0,5 szklanki orzechów włoskich
0,5 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka jogurtu
1/3 szklanki roztopionego masła
aromat śmietankowy
Kruszonka:
50g brązowego cukru
20g grubo zmielonych migdałów
20g grubo zmielonych orzechów włoskich
10g roztopionego masła

1. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wsypać całe orzechy i migdały. Wstawić je do piekarnika i prażyć w temperaturze 170-180°C przez 8-10 minut. Gdy ostygną, zmielić je w mikserze.

2. Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać.

3. W dużej misce wymieszać mąkę, zmielone migdały i orzechy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.

4. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, roztopione masło, parę kropli aromatu śmietankowego.

5. Połączyć mokre składniki z mąką, krótko mieszając. Nakładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch babeczek posypać przygotowaną kruszonką. Piec w temperaturze 170-180°C przez około 20-25 minut. Podawać ostygnięte.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

20 komentarzy do “Muffinki migdałowo – orzechowe z pełnej mąki”

  1. Witam serdecznie,
    Jeśli za długo mieszamy ciasto to słabo wyrośnie lub nawet wyjdzie zakalce, dotyczy to szczególnie tych ciast na sodzie po angielsku zawsze piszą „do not over mix”, bo soda szybko dosyć reaguje i im szybciej wstawimy ją do piekarnika tym lepiej,
    im dłużej mieszamy to zwiększa się również ryzyko że ciasto się zwarzy, szczególnie dotyczy to tych szybkich przepisów gdzie nawet nieużywany miksera,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  2. Cukierenko, babeczki są rewelacyjne ! Wilgotne w środku i pięknie pachną orzechami :)
    Mam pytanie : często w swoich przepisach w momencie połączenia suchych produktów z mokrymi piszesz, aby krótko zamieszać – dlaczego? Czy jeśli mieszamy zbyt długo, ciasto opadnie? Jestem totalnym lakiem jeśli chodzi o pieczenie, ale wypróbowałam już kilkanaście Twoich przepisów i jak na razie wszystko wychodzi piękne pachnące :)
    Serdeczne pozdrowienia od mojej rodziny łasuchów !

    Odpowiedz
  3. Bardzo prosto, trzeba przygotować składniki na kruszonkę jak napisane jest w przepisie czyli:
    kruszonka:
    50g brązowego cukru
    20g grubo zmielonych migdałów
    20g grubo zmielonych orzechów włoskich
    10g roztopionego masła

    wszystkie te składniki dobrze mieszamy i tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch babeczek przed włożeniem do pieca.
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz